Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven: "Det var ingen ursäkt"

I TV. Stefan Löfven på kinesisk tv.BLOMMOR. Löfven fick blommor när han anlände till pressträffen.
Foto: Sven Lindwall

PEKING-HAINAN. Saudiarabien ställde flera krav på Sverige - och det var först när en ursäkt framförts som ambassadören fick åka tillbaka.

Men det var ingen ursäkt, hävdar Stefan Löfven.

– Nej, men vi beklagar om det uppstått missförstånd, säger statsministern till Expressen efter ett möte med Kinas president Xi Jinping – världsmästare i antal avrättningar.

Klockan är 04.30 på ön Hainan i Kina när tv-bolaget Al Arabiya på lördagsmorgonen skickar sin flash via Twitter om att den svenska regeringen bett Saudiarabien om ursäkt för Margot Wallströms uttalanden.

En stund senare kommer beskedet om att Saudiarabiens ambassadör återvänder till Sverige.

Hemma är det fortfarande fredag kväll och Jimmie Åkesson har just medverkat hos Fredrik Skavlan i SVT.

Den diplomatiska krisen som förföljt Stefan Löfven och regeringen den senaste tiden är över. Eller?

På en presskonferens i Stockholm några timmar senare bekräftar utrikesministern att regeringens sändebud Björn von Sydow besökt kungen i huvudstaden Riyadh. Exakt vad han sagt får vi förmodligen aldrig veta - men ett brev från den svenske kungen ska ha överlämnats.

Saudierna har via den svenska ambassaden i Riyadh meddelat att ett möte med kungen bara kan bli aktuellt om Sverige skickar en "erfaren" diplomat på "minst ministernivå". Men Margot Wallström är inte välkommen.

Regeringen möter inte riktigt kravet. En minister utan diplomatisk erfarenhet skulle kunna förvärra läget.

Någon kommer på genidraget att skicka tidigare talmannen i riksdagen, Björn von Sydow. Han har i sin tidigare roll haft högre officiell rang än självaste statsministern - och det betyder mycket i Riyadh.

I staden Sanya vaknar Stefan Löfven tidigt.

Bilresan till Boao, där han ska medverka på en stor konferens med ett 30-tal stats- och regeringschefer, ligger mer än två timmar bort.

Kontakterna med Sverige är intensiva. Uttalandena om Saudiarabien måste synkroniseras inför Björn von Sydows och Margot Wallströms kommande presskonferens i Stockholm. Statssekreteraren Hans Dahlgrens mobiltelefon ringer i ett.


■■■


Ta seden dit du kommer, brukar man säga. Och det är vad som händer när statsministern landar i diktaturen Kina.

Statsminister Stefan Löfven besökte Kina – och mötte världens mäktigaste man, presidenten Xi Jinping.
Foto: Sven Lindwall
Här intervjuar Expressens reporter Niklas Svensson statsminister Stefan Löfven på den sydkinesiska ön Hainan efter mötet med Kinas president. Se klippet på Expressen TV.
Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven på kinesisk tv i går

Inga bilder på statsministern nu.

Gabriella Augustsson, kommunikationschef på den svenska ambassaden i Peking, instruerar sina medarbetare att stoppa den handfull fotografer som bevakar Stefan Löfvens snabbvisit i Kinas huvudstad.

Han måste få duscha först.

Själv drömmer hon om att få besöka Nordkorea.

- Jag vill åka dit över en långweekend, säger hon.

Men nu är det Stefan Löfvens besök som är i fokus. Ambassadens personal har arbetat intensivt och länge med programmet.

Det blir en mjukstart.

Efter åtta timmar ombord på regeringsplanet från Stockholm väntar ett välregisserat PR-jippo. Stefan Löfven ska göra reklam för Volvo - ett bolag som i dag är helägt av kineser.

En PR-kvinna från företaget är orolig över att journalister som bevakar jippot ska stjäla värdefull tid och springer nästan i panik omkring och försöker få dem att backa undan och vänta med frågor.

Första "intervjun" går sedan till Volvos kommunikationschef som med sina okritiska frågor lyckas få statsministern att hylla företaget gång på gång. Allt dokumenteras av Volvos egen tv-fotograf och ska användas i reklam framöver.


Några andra enskilda intervjuer tillåts inte - men i grupp är Löfven beredd att svara på frågor om det som skakat om regeringen rejält de senaste veckorna: Saudikrisen och Sveriges kritik mot länder som bryter mot mänskliga rättigheter.

Frågan alla vill ha svar på: Hur ska han kritisera Kinas mäktiga president för alla inspärrade dissidenter, de hemliga avrättningarna och den omfattande censuren som bland annat innebär ett förbud mot sociala medier som Twitter, Facebook och Instagram?

Stefan Löfven svarar att det inte blir något svar.

Förrän i morgon.

- Jag vill prata med båda ledarna först. Sedan ska jag prata med medierna.


■■■


Statsministerns dryga åtta timmar i Peking är en uppvisning i censur och hemlighetsmakeri.

"Ej öppet för media", står det med röda bokstäver vid flera programpunkter.

Journalisterna som följer Stefan Löfven får inte vara med när han äter lunch med representanter för svenskt näringsliv.

- För att de ska kunna prata fritt, konstaterar en av Löfvens medarbetare.

Några sådana förhållningsregler fanns inte när statsministern för några veckor sedan mötte svenska affärsmän på ambassaden i Polens huvudstad Warszawa.

En av deltagarna är Irena Busic, vd för Svenska Handelskammaren i Peking och tidigare pressekreterare hos dåvarande utrikesminister Carl Bildt.

Det har inte varit någon svensk minister på besök i Kina på över ett år, så statsministerns besök är självfallet viktigt för relationerna.

En ödets ironi är det möjligen att dörrarna också är stängda när Stefan Löfven möter professorer och studenter som arbetar med mänskliga rättigheter vid Pekings universitet. Orsak:

- Vi vill inte att de ska råka illa ut.

En erfaren korrespondent i Kina, som snart lämnar landet och flyttar hem till Sverige, vittnar senare om hur personer som han intervjuat i dag sitter inspärrade på livstid för att de har sagt vad de tycker om landets system.

Samtidigt får vi veta att utländska journalister kallas till det kinesiska utrikesdepartementet på "tebjudningar" när de skrivit illa om landet. Om de då inte snabbt rättar in sig i ledet kan visum dras in och journalisterna kastas ut ur landet.

Stefan Löfven får frågan om brister med Kinas system, och konstaterar att "öppenhet är viktigt".

Det är viktigt i en ekonomi som ska utvecklas i ett modernt och inkluderande samhälle. Vi står upp för yttrandefriheten.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty avrättas en handfull människor varje dag någonstans i Kina.

Ett 60-tal olika brott straffas med döden.

Men ett "medeltida" system som Saudiarabiens är det inte, enligt Löfven.

Frågan är om det ens är en diktatur. Statsministern vill inte använda det ordet - trots att det finns i landets egen konstitution.

- Vi har inget behov av att sätta olika etiketter på olika länder, hävdar Stefan Löfven.

Kina är en enpartistat.

Men var det då fel av utrikesminister Margot Wallström att kalla Saudiarabien "medeltida" och diktatur?

- Nej, vi står upp för mänskliga rättigheter, säger Löfven.

- God dag yxskaft, konstaterar en journalist efteråt.

En ambassadtjänsteman berättar samtidigt att mänskliga rättigheter inte diskuteras i det kinesiska samhället överhuvudtaget.

Inställningen här är att mänskliga rättigheter är något som väst kommit på. Och väst vill man inte influeras av i för stor utsträckning.


■■■


Den lyxiga kinesiska limousinen "Röd" stannar utanför Folkets stora sal ett stenkast från Himmelska fridens torg, där så många som 3 000 människor kan ha dödats under studentprotesterna 1989.

Mannen som nu kallas världens mäktigaste, presidenten Xi Jinping, var då partisekreterare för Kinas kommunistiska parti i staden Ningde.

Några år tidigare hade han fått militär erfarenhet när han arbetade på den Centrala militärkommissionens allmänna avdelning.

Stefan Löfven var vid samma tid fackligt förtroendevald på försvarsindustriföretaget Hägglund & Söner i Örnsköldsvik.

Det som hände då är tabu för alla kineser.

- Om du pratar om det får du en enkelbiljett någonstans, konstaterar en svensk journalist som bott många år i Kina.

Under det välregisserade mötet mellan Löfven och premiärminister Li Keqiang, som 1989 var en av ledarna i det kommunistiska ungdomsförbundet, nämns inte det som hände då.

På frågan om vad han hoppas att besöket ska ge svarar statsministern i stället:

- Fortsatt goda relationer och ännu mer utvecklade relationer. Det finns många ämnen för Sverige och Kina att vidareutveckla, inte minst våra affärsrelationer - och det är viktigt för Sverige.

Vid Löfvens sida runt det enorma konferensbordet i Folkets stora sal sitter bland andra statssekreteraren Hans Dahlgren, den politiskt sakkunnige Wille Berksten och pressekreteraren Anne Ekberg.

Efter hälsningsfraser och hyllningsord från båda sidor visas journalister och fotografer ut ur lokalen.

En timme senare uppmärksammas Sveriges och Kinas diplomatiska förbindelser - och regeringscheferna tar varandra i hand.

Sverige var det första landet i väst som erkände Kina för 65 år sedan.

Efter mötet bombarderas statsministern återigen med frågor om varför han inte vill kalla Kina för diktatur och om landets brister när det gäller mänskliga rättigheter.

I Kinas konstitution står det att landet är en "demokratisk diktatur". En omöjlig kombination - som Löfven kommenterar så här:

- Sedan jag började i SSU har jag läst mycket om även proletariatets diktatur, och det finns massor av olika benämningar.

Men kan ett land vara en demokratisk diktatur?

- Hur de vrider och vänder på de där orden, det får de som är intresserade göra. För mig är det viktigt att utveckla relationen med Kina.

Oavsett fråga svarar Löfven att samarbetet är det viktiga:

- Det handlar om miljöteknikutveckling, om industriutveckling, handel.

- Men också om jämställdhet.

Statsministern vill frälsa världen med sin feministiska utrikespolitik - och gör sitt bästa även i Kina.

- Vi har pratat jämställdhet här inne i dag, på ett väldigt bra sätt. Och vi kan konstatera för vår del att vi har inget perfekt jämställt samhälle. Vi behöver utveckla det, och gärna i utbyte med andra länder.

Expressen frågar honom hur han ser på den omfattande censuren i Kina.

- Det är ett ämne som tagits upp sedan många år mellan Sverige och Kina. Yttrandefriheten är oerhört viktig. Det är viktigt i en ekonomi som ska utvecklas i ett modernt och inkluderande samhälle. Så det står vi upp för.


■■■


Åtta timmar efter duschen på ambassaden kliver Stefan Löfven och hans stab ombord på regeringsplanet och lämnar Peking. Fyra nya timmar i luften.

Sydkinesiska ön Hainan nästa.

Där möts den svenske statsministern av en av världens finaste golfbanor och poolområden stora som stadsdelar i Stockholm.

På ön finns lyxhotell där strandvillorna redan för fyra år sedan kostade över 60 000 kronor per natt - ett boende som ibland bokas i veckor av Kommunistpartiets höjdare och myndighetschefer.

Som en av ett 30-tal inbjudna stats- och regeringschefer får Stefan Löfven på lördagsförmiddagen hålla ett fem minuter långt tal på Asiens motsvarighet till Davoskonferensen, Boao Forum for Asia.

- Jämställdhet måste vara i fokus när det gäller mänskliga rättigheter, säger statsministern bland annat - men nämner varken Kinas censur eller dödsstraff.

Han argumenterar för höjda löner för kvinnor och talar om sina förhoppningar inför den kommande klimatkonferensen i Paris.

- Jag är övertygad om att det vi kommer överens om kommer att resultera i ett ambitiöst avtal, säger han.

Några timmar senare är det så dags för resans höjdpunkt: en halvtimme med Kinas president Xi Jinping.

De nya hälsningsfraserna och hyllningsorden avslutas med att presidenten säger:

- Framför mina hälsningar till den svenska kungen.

På lördagskvällen möter Expressen Stefan Löfven för en intervju efter det bilaterala mötet med presidenten.

På vilket sätt tog du upp bristen på mänskliga rättigheter här i Kina när du mötte presidenten och premiärministern?

- Jag har med både presidenten och premiärministern pratat om våra länders relationer, handel, företagande, infrastruktur, miljöteknik - och mänskliga rättigheter. Och det har handlat om allt från fackliga rättigheter till dödsstraffet, fängslandet av människor som är aktiva och ger uttryck för sina uppfattningar. Så det finns en mängd olika perspektiv på mänskliga rättigheter som vi har pratat om.

Mänskliga rättigheter kom sist i din uppräkning, var det den minst prioriterade frågan?

- Nej, den kom inte sist i samtalen. Det har varit mitt i samtalen, så vi har tagit upp mänskliga rättigheter - men vi har också pratat om de andra frågorna. Och den balansen är viktig, att både ge uttryck för hur vi ser på mänskliga rättigheter och samtidigt stå för ett samarbete och en respekt för den andra parten.

Vilka dissidenter som är fängslade i Kina i dag tycker du att regimen borde släppa omedelbart?

- Av respekt för deras situation ska det inte offentliggöras, utan nu ska vi behandla det här på ett sätt som tjänar deras öde på det bästa möjliga sättet. Och det är inte att prata om dem offentligt.

Vilka reaktioner fick du från presidenten när du pratade om mänskliga rättigheter?

- Presidenten tog självfallet emot budskapet och sa själv att han gärna ser ett samarbete också om mänskliga rättigheter. Det är så att vi sedan 20 år tillbaka har Raoul Wallenberg-institutet på plats här i Kina, och sedan tio år har samma institut ett samarbete med Pekings universitet om just mänskliga rättigheter. Så det pågår och de verkar vara beredda att fortsätta det samarbetet.


■■■


Hur var det med den där ursäkten till Saudiarabien då?

- Vi har förklarat att vi beklagar om det är någonting som har uppfattats som att vi kritiserat islam, vilket vi aldrig har gjort. Vi har den största respekt för religionen islam, och likaså om det är någonting som uppfattats som en förolämpning mot Saudiarabien. Det har självfallet inte varit åsikten.

Kan du se att det har förekommit sådana missförstånd?

- Det har ju varit skriverier i sociala medier om att vi skulle ha kritiserat islam, vilket vi aldrig någonsin har gjort, och vi tänker inte göra det heller. Vi har den största respekt för den religionen. Men den typen av spekulationer har förekommit.

Tror du att Saudiarabien har tagit intryck av vad Sverige har sagt om att sluta tortera bloggare och avrätta människor?

- Den frågan ska självfallet ställas till dem, men vi står upp för de mänskliga rättigheterna. Det är oerhört viktigt för oss att göra det. Och samtidigt står vi också upp för att vi vill utveckla samarbetet med Saudiarabien.

Löfvens svar är nu desamma, oavsett om det handlar om Kina, Saudiarabien - eller USA, dit han anländer i dag.

- För handelns skull.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.