Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven: "Det sitter i deras DNA"

FÖRTROENDET ÖKAR. Stefan Löfven gästade SVT:s "Agenda". "Jag känner att vi har bra medvind, men jag är inte nöjd", säger S-ledaren. Foto: Jens L'Estrade

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lovade i går att det inte blir några fler skattesänkningar.

"Inte seriöst!" sa Stefan Löfven i gårdagens "Agenda". Efter programmet sa han till Expressen:

- Det sitter i deras DNA. De kommer att vilja sänka skatter, det är deras politik.

Själv duckade han för frågan om eventuella skattehöjningar och lovade i stället höjda ersättningsnivåer för a-kassan och sjukförsäkringen.

FAKTA

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt lovade på DN Debatt att inte sänka skatten de närmaste två åren - "Inte seriöst" kontrade Löfven i "Agenda"

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

– Just det här med skolan och skatterna är en figur som Socialdemokraterna kört flera gånger. Det är ju klokt eftersom väljarna enligt många undersökningar ser skolan som den viktigaste frågan. Det är en väldigt tuff uppgift för alliansen så det finns ett visst mått av desperation i försöken att vinna tillbaka förtroendet.

S vill höja ersättningen i a-kassan och sjukförsäkringen

Marie Demker:

– Det är en balanspunkt att höja lagom mycket. Lagom mycket för att vinna förtroende i de stora LO-grupperna men inte så mycket att man kan anklagas från alliansregeringen för att man har det lika bra om man är arbetslös som om man arbetar.

Stefan Löfven duckade på frågan om skattehöjningar

Marie Demker:

– Så fort man börjar diskutera exakta skattehöjningar så kommer intressekonflikterna upp på bordet. Då är S rädda att allt fokus hamnar på deras framtida politik i stället för på alliansregeringens förda politik.

Opinionsläget - om att Socialdemokraterna står still

Marie Demker:

– Det finns fortfarande många osäkra väljare. Uppgången har skett men socialdemokratins kurva har planat ut på en högre nivå. Det råder en viss osäkerhet om vad socialdemokratin egentligen vill.

A-kassan

I dag är ersättningen 80 procent av lönen upp till en månadslön på 18 700 kronor.

Socialdemokraterna vill: Höja dagersättningen till 920 kronor och att 80 procent ska få upp till 80 procent, med en gräns på cirka 25 000 kronor.

LO vill att en majoritet får 80 procent av lönen om de blir arbetslösa.

Sjukförsäkringen

Socialdemokraterna vill:

Höja taket i sjukförsäkringen så att fler kan få ut 80 procent av lönen under hela sjukskrivningsperioden.

Ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Cancersjuka ska inte kastas ut ur försäkringen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, M, och finansminister Anders Borg, M, skrev på söndagen på DN Debatt att det inte blir några skattesänkningar de närmaste två åren. S-ledaren Stefan Löfven kontrade i gårdagens "Agenda".

"Det är inte seriöst"

- Det är inte seriöst. De har precis lagt en budget där de sänker skatterna 20 gånger mer än de satsar på skolan. Nu kommer de på att de måste satsa på skolorna, sa han i programmet.

Moderaterna öppnar för att höja skatten på bland annat alkohol och tobak. Något Stefan Löfven säger sig ha föreslagit under flera år.

- Det är helt okej men det lustiga är att de säger de första åren men vad kommer år två? De har precis kommit ut från en moderatstämma där man fattat beslut om ytterligare skattesänkningar på 35-40 miljarder kronor och nu säger de att de inte vill sänka 2015 och 2016. Nä, men sen då? Det här sitter i deras DNA, de kommer att vilja sänka skatter och det är deras politik, säger Löfven till Expressen efter programmet.

Vill höja ersättningen

Stefan Löfven berättade i programmet om hur han vill höja ersättningsnivåerna till a-kassan och sjukförsäkringen.

- Nu vet vi att vi kommer att ha en ännu högre omställningstakt i Sverige men på väg från ett jobb till ett annat så är det ju inte meningen att individen ska förlora sin möjlighet att försörja sig själv utan vi vill ju att hon och han ska klara sig till nästa gång, säger Stefan Löfven till Expressen.

I Expressen/Demoskops senaste mätning som presenterades i går slog Stefan Löfven Fredrik Reinfeldt i förtroendefrågan. Men i flera mätningar har Socialdemokraternas ökning planat ut.

- Jag känner att vi har bra medvind, men jag är inte nöjd. Jag vill naturligtvis upp högre. Det är därför jag kommer att jobba stenhårt varje dag som om vi förlorar, säger partiledaren och tillägger att målet på 35 procent ligger kvar, säger Stefan Löfven.