Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Löfven: "Det här är en tragisk dag"

Stefan Löfven. Foto: Suvad Mrkonjic

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är chockad över beskedet om att en man i 40-årsåldern avled till följd av fotbollsrelaterat våld i Helsingborg.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven kräver att vi enat ska stå upp mot våldet.

Det sker nu ett brett fördömande av fotbollsvåldet som på söndagen skördade det första dödsoffret för säsongen.

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är chockad över beskedet om att en man i 40-årsåldern avled till följd av fotbollsrelaterat våld i Helsingborg.

– Jag är dubbelt chockad – först för den tragiska händelsen som jag ännu inte vet så mycket om att en man har misshandlats till döds ute på stan, men också därför att vi tidigare i veckan under ett seminarium med polisen, Hockeyligan och Fotbollförbundet hörde så mycket positivt som rapporterades.

– Det har varit lugnare på matcherna, det är ny säsong, nya lagar på gång, nya samarbeten och nya samarbeten med polisen som fungerar mycket bättre.

– Att det här skulle hända under Allsvanskans första dag – något värre finns inte, säger Lena Adelsohn Liljeroth till Expressen.

Hon säger också att hon trott att de lagändringar som har gjorts skulle hjälpa mot våldet. De lagar som hon bland annat hänvisar till:

• Tillträdesförbudet till arenorna är förlängt från ett år till tre år.

• Man har tagit bort kostnaden för polisbevakning från klubbarna.

• Kameraövervakningen tillåts i högre utsträckning.

• Ett nationellt register upparbetas där de som stängts av finns registrerade.

Lena Adelsohn Liljeroth, vars man Ulf Adelsohn i många år varit hängiven Djurgårdssupporter, är skakad över våldet i Helsingborg.

"Tragisk dag"

Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar:

- Det är en tragisk dag när en människa misshandlas till döds under det som ska vara en högtidsdag för svensk idrott. Idrott är kultur, glädje och gemenskap - den ska vara öppen för alla och skapa samhörighet mellan människor. Vi måste enat stå upp mot våldet var än i samhället det dyker upp. Tillsammans kan vi stoppa våldsverkarna som försöker förstöra idrottsrörelsen.

Även justitieminister Beatrice Ask ser allvarligt på det inträffade.

– Vi måste jobba med säkerheten och se till att de som inte har rätt att vara på matcherna inte är det, säger hon i Expressens livesändning.

Enligt henne håller ett nationellt register på att byggas upp för att göra det lättare att hindra vissa människor att gå på matcherna.

Men i frågan om maskeringsförbud är hon kluven.

– Det är en komplicerad fråga, för vi vet att många inte kommer till matcherna maskerade utan maskerar sig senare. Då kanske vi redan har ordningsproblem, säger hon i livesändningen.

Sex till akuten

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin reagerar också med bestörtning:

– Jag känner stor sorg och tomhet över det fruktansvärda som hänt i Helsingborg. Som för så många har fotbollen betytt så mycket för mig. Den är glädje och fest, att fira segrarna och sörja förlusterna i gemenskap. Men alldeles för länge har några få fått förstöra för så många. Idag har en medmänniska fallit offer för våldet. Mina tankar gå till honom, hans familj och vänner. Det fullständigt meningslösa våldet måste få ett slut. Kärleken till fotbollen måste besegra hatet.

Jimmy Gottfridsson, pressekreterare vid Region Skåne, bekräftar att sju personer, inklusive den avlidne, hade kommit in till akuten vid 19-tiden på söndagseftermiddagen.

– Fem av dessa uppges vara lindrigt skadade och en har kommit in för alkoholförgiftning, säger han till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!