Stefan Löfven. Foto: Suvad Mrkonjic
Stefan Löfven. Foto: Suvad Mrkonjic

Stefan Löfven: "Det här är en tragisk dag"

Publicerad

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är chockad över beskedet om att en man i 40-årsåldern avled till följd av fotbollsrelaterat våld i Helsingborg.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven kräver att vi enat ska stå upp mot våldet.

Det sker nu ett brett fördömande av fotbollsvåldet som på söndagen skördade det första dödsoffret för säsongen.

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är chockad över beskedet om att en man i 40-årsåldern avled till följd av fotbollsrelaterat våld i Helsingborg.

– Jag är dubbelt chockad – först för den tragiska händelsen som jag ännu inte vet så mycket om att en man har misshandlats till döds ute på stan, men också därför att vi tidigare i veckan under ett seminarium med polisen, Hockeyligan och Fotbollförbundet hörde så mycket positivt som rapporterades.

– Det har varit lugnare på matcherna, det är ny säsong, nya lagar på gång, nya samarbeten och nya samarbeten med polisen som fungerar mycket bättre.

– Att det här skulle hända under Allsvanskans första dag – något värre finns inte, säger Lena Adelsohn Liljeroth till Expressen.

Hon säger också att hon trott att de lagändringar som har gjorts skulle hjälpa mot våldet. De lagar som hon bland annat hänvisar till:

• Tillträdesförbudet till arenorna är förlängt från ett år till tre år.

• Man har tagit bort kostnaden för polisbevakning från klubbarna.

• Kameraövervakningen tillåts i högre utsträckning.

• Ett nationellt register upparbetas där de som stängts av finns registrerade.

Lena Adelsohn Liljeroth, vars man Ulf Adelsohn i många år varit hängiven Djurgårdssupporter, är skakad över våldet i Helsingborg.

"Tragisk dag"

Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar:

- Det är en tragisk dag när en människa misshandlas till döds under det som ska vara en högtidsdag för svensk idrott. Idrott är kultur, glädje och gemenskap - den ska vara öppen för alla och skapa samhörighet mellan människor. Vi måste enat stå upp mot våldet var än i samhället det dyker upp. Tillsammans kan vi stoppa våldsverkarna som försöker förstöra idrottsrörelsen.

Även justitieminister Beatrice Ask ser allvarligt på det inträffade.

– Vi måste jobba med säkerheten och se till att de som inte har rätt att vara på matcherna inte är det, säger hon i Expressens livesändning.

Enligt henne håller ett nationellt register på att byggas upp för att göra det lättare att hindra vissa människor att gå på matcherna.

Men i frågan om maskeringsförbud är hon kluven.

– Det är en komplicerad fråga, för vi vet att många inte kommer till matcherna maskerade utan maskerar sig senare. Då kanske vi redan har ordningsproblem, säger hon i livesändningen.

Sex till akuten

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin reagerar också med bestörtning:

– Jag känner stor sorg och tomhet över det fruktansvärda som hänt i Helsingborg. Som för så många har fotbollen betytt så mycket för mig. Den är glädje och fest, att fira segrarna och sörja förlusterna i gemenskap. Men alldeles för länge har några få fått förstöra för så många. Idag har en medmänniska fallit offer för våldet. Mina tankar gå till honom, hans familj och vänner. Det fullständigt meningslösa våldet måste få ett slut. Kärleken till fotbollen måste besegra hatet.

Jimmy Gottfridsson, pressekreterare vid Region Skåne, bekräftar att sju personer, inklusive den avlidne, hade kommit in till akuten vid 19-tiden på söndagseftermiddagen.

– Fem av dessa uppges vara lindrigt skadade och en har kommit in för alkoholförgiftning, säger han till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag