Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven: Det finns flera alternativ

Med på presskonferensen var finansminister Magdalena Andersson, S, vice statsminister Åsa Romson, MP och utbildningsminister Gustav Fridolin, MP.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Alliansens nobbade Stefan Löfvens invit om budgetsamarbete.

Nu står statsministern inför ett svårt val.

– Vi kan utlysa ett nyval, vi kan också avgå, det finns fler alternativ. Vi tänker avgöra när debatten avslutas, sa Stefan Löfven på en presskonferens på tisdagskvällen.

Sent på tisdagskvällen kom alliansledarna till Rosenbad efter att statsminister Stefan Löfven bjudit in oppositionen till krissamtal.

Det sena mötet kom med anledning av SD:s beslut att fälla budgeten på onsdagen.

Men alliansledarna var inte intresserade av att samarbeta med Löfven om budgeten.

– Vi har försökt att föra ett samtal med de borgerliga partierna för att undvika en situation där Sverigedemokraterna får det avgörande inflytandet, sa Stefan Löfven på en presskonferens efteråt.

– Vi kan konstatera att det i dag inte fanns någon framgångsmöjlighet i de samtalen. Vi menar att vi behöver ha det här samarbetet just av det skälet at vi inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande och möjlighet att fälla varje regerings budget.

Stefan Löfven har nu flera alternativ att ta ställning till. Han sa att han kommer att bestämma sig efter budgetdebatten på onsdagen.

– Det finns några alternativ och vi får se vilket alternativ som vi väljer. Vi kan utlysa ett nyval, vi kan också avgå, det finns fler alternativ. Vi tänker avgöra när debatten avslutas, sa statsministern.

"Inte jättekonstruktiva samtal"

Med på presskonferensen var finansminister Magdalena Andersson, S, vice statsminister Åsa Romson, MP och utbildningsminister Gustav Fridolin, MP.

– Det var inte jättekonstruktiva samtal när det gäller den akuta situationen och det bekymrar oss så klart, sa Åsa Romson.

Bland Löfvens alternativ finns att skicka budgeten på återremiss till finansutskottet, att sitta kvar och utlysa ett extraval, att avgå och ge talmannen i uppdrag att föreslå en ny statsminister.

Regeringen kan också välja att sitta kvar och lägga förändringsförslag till budgeten och förhandla om dem med alliansen i riksdagen.

Väljer Löfven att utlysa ett extraval kan det ske först den 29 december. Valet ska då hållas inom tre månader.

Stefan Löfven har flera gånger uteslutit att fortsätta att regera med alliansens budget.

DET KAN HÄNDA NU

• Omröstningen går igenom – Löfven avgår

Stefan Löfven kan välja att låta omröstningen ha sin gång. Alliansen röstar på sin egen budget, SD stöder den och förslaget vinner därmed. I det läget har Stefan Löfven sagt att han kommer att avgå. Att styra med alliansens budget ser han inte som ett alternativ. Då blir det talmannens uppgift att finna en ny lösning.

• Alliansen lägger ner sina röster

Alliansen skulle kunna välja att lägga ner sina röster. Båda sidor sa i valrörelsen att man inte tänker göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Om det löftet anses överordnat lägger alliansen ner sina röster och låter regeringen få igenom sin budget. Inte så troligt, men det är en möjlighet.

• Regeringen lägger inte fram budgeten

Regeringen skulle kunna välja att inte lägga fram budgetförslaget för omröstning i dag, utan omarbeta förslaget. Men då krävs att det finns någon form av förhandlingsvilja från alliansen, vilket är tveksamt om det finns.

• En tredjedel av riksdagen röstar för återremittering

En liknande och ganska okänd möjlighet är att man går till omröstning, men att en tredjedel av riksdagen röstar på att budgetförslaget återremitteras till finansutskottet.

– Då blir det omröstning om det, innan den egentliga omröstningen. Det krävs 117 röster, och det har ju S och MP tillsammans. Då går förslaget tillbaka till finansutskottet och hårda förhandlingar kan börja. I så fall gäller den gamla alliansbudgeten så länge, och blir det något konstigt, oförutsett så får riksdagen avgöra det. Så finns det en ärlig vilja att kompromissa, kan det där pågå ett tag, säger Jonas Hinnfors.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.