Statsminister Stefan Löfven redogjorde under onsdagen för Sveriges ståndpunkter inför Europeiska rådets möte under torsdagen och fredagen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Claudio Bresciani/TTStatsminister Stefan Löfven redogjorde under onsdagen för Sveriges ståndpunkter inför Europeiska rådets möte under torsdagen och fredagen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Claudio Bresciani/TT
Statsminister Stefan Löfven redogjorde under onsdagen för Sveriges ståndpunkter inför Europeiska rådets möte under torsdagen och fredagen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Claudio Bresciani/TT
Svenska Dagbladet avslöjade under tisdagen att Peter Hultqvist hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse. Foto: Sven LindwallSvenska Dagbladet avslöjade under tisdagen att Peter Hultqvist hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse. Foto: Sven Lindwall
Svenska Dagbladet avslöjade under tisdagen att Peter Hultqvist hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse. Foto: Sven Lindwall

Stefan Löfven: "Det börjar bli tjafsigt nu"

Publicerad

Statsministern har fått nog av uppmärksamheten kring sina ministrars lägenheter.

– Nu får det vara sluttjollrat,säger Stefan Löfven, S.

Nu öppnar han för att statsråden ska kunna omfattas av samma system som riksdagsledamöterna.

Statsminister Stefan Löfven redogjorde under onsdagen för Sveriges ståndpunkter inför Europeiska rådets möte under torsdagen och fredagen.

När han mötte pressen efteråt handlade många av frågorna om försvarsminister Peter Hultqvists lägenhet. Svenska Dagbladet avslöjade under tisdagen att Hultqvist hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse.

Löfven: "Börjar bli tjafsigt nu"

Riksenheten mot korruption intresserade sig under onsdagen för ärendet men gjorde bedömningen att förundersökning om mutbrott inte ska väckas.

Ser du ingenting olämpligt med att försvarsministern får hyra den här lägenheten, det är ju ändå en stiftelse vars styrelse utses av ÖB?

– Om ingen annan har uttryckt att det finns något fel begånget varför ska jag göra det då? Jag tycker att det börjar bli tjafsigt nu med detta. Det är klart att vi ska ha en ordning där det är schyst och korrekt, vilket det är i det här fallet. Jag har inte sett någon som uttryckt något annat. Men det är uppenbart att vi behöver ha någon ordning, ändra på saker, så kanske att statsråd ska omfattas av samma fastighetsbestånd som riksdagsledamöter. Sist och slutligen är det så att vi måste i Sverige kunna ha en regering där statsråden kommer från hela landet, säger han.

"Även statsråd måste bo någonstans"

Men vad är det som är tjafsigt, är det att ministrarnas boende granskas?

– Det får granskas. Men ingen har kunnat sagt att det är något fel i det här, ändå slås det upp som att det är något jättestort. Även statsråd måste bo någonstans och statsråd från andra delar av landet måste bo någonstans när de är här i Stockholm. Det tycker jag är högst rimligt, säger han.

Nu öppnar Löfven för att omfatta ministrarna av samma system som riksdagsledamöterna.

– De som behöver komma från andra delar av landet, tjänstgöra som statsråd eller annat här i Stockholm skulle också få en sån möjlighet. Den diskussionen kan börja. Jag har inget färdigt förslag men uppenbarligen behöver vi ordning och reda i detta, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag