Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven: "Det
är fruktansvärt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven i Madrid tillsammans med Expressens politikreporter Niklas Svensson.
Statsministern är i Spaniens huvudstad Madrid på besök.
Foto: Niklas Svensson

MADRID. Stefan Löfven informerades strax före klockan 18 om att en svensk frilansjournalist som arbetar för bland andra SSU-tidningen Frihet befaras ha försvunnit i ett IS-kontrollerat gränsområde mellan Syrien och Turkiet.

- Åh fy fan. Det är hemskt. Fruktansvärt, säger statsministern i en intervju för Expressen, på plats i Spaniens huvudstad Madrid.

Expressen möter statsminister Stefan Löfven på den svenska ambassadörens residens i Spaniens huvudstad Madrid vid 18-tiden på fredagen.

Informationen om den försvunne svenske journalisten har just kommit och statsministern reagerar starkt när han får veta att denne saknas sedan fyra dygn.

- Å fy fan. Det är hemskt. Fruktansvärt.

- Det är fruktansvärt för den individ som drabbas. Vi vet ju ännu inte om det har med det journalistiska arbetet att göra – men generelllt har det varit alldeles för många såna fall runtom i världen.

Löfven: Hoten ökar

Statsministern konstaterar att hoten mot journalister ökar på många platser.

- Det i sig är ett jättestort problem för det demokratiska samhället. Det har hänt alldeles för mycket, säger han.

När Stefan Löfven får veta att frilansjournalisten haft uppdrag för Socialdemokratiska ungdomsförbundets tidning Frihet konstaterar han:

- Det är klart att det är en närstående organisation, men för mig är det viktigt: en människa är en människa, oavsett var man kommer i från. Och journalistiken är viktigt att skydda. Men det är klart att det kommer närmare på en om det är en reporter från Frihet.

Hur viktigt är det att journalister skildrar det som händer i Syrien just nu?

- Det är oerhört viktigt. Jag förstår tvekan och rädslan, men det är helt avgörande för ett demokratiskt samhälle att vi har en granskande och oberoende journalistik. Och när det börjar begränsas och strypas då är vi illa ute.

UD arbetar på fallet

Utrikesdepartementet och statsrådsberedningen arbetar nu för att snabbt skaffa mer information om vad som kan ha hänt den svenske frilansjournalisten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.