Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens krav: Tillfällig domstol för IS-terrorister

Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-terrorister viftar med flaggor i Raqqa, Syrien.Foto: UNCREDITED / AP /TT NYHETSBYRÅN

Sverige vill se en tribunal för att kunna döma IS-terrorister för krigsbrott. 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommer att ta upp frågan inom EU i morgon, skriver Aftonbladet.  

– Det måste till ett ansvarsutkrävande och en lagföring för brott mot folkrätten, säger Stefan Löfven till tidningen. 

Statsminister Stefan Löfven (S) och Sverige kräver att en tillfällig domstol, en tribunal eller liknande, upprättas för att säkerställa att de som har slagits för IS i Syrien ställs inför rätta, skriver Aftonbladet. 

– Det här är terrorister som genomfört massavrättningar, korsfäst folk, våldtagit, halshuggit, sålt barn och kvinnor som sexslavar, man slänger människor från tak och har försökt förleda och krossa människor på alla sätt. Det här är ren och rituell ondska och de ska ta ansvar för detta, säger Stefan Löfven till tidningen. 

Statsministern vill inte gå in på exakt hur en tribunal eller liknande skulle kunna se ut, men menar att de som begått brott i IS namn måste ställas inför rätta. 

Både av rättvisa för offren, men också för människors tilltro till rättssystemet, säger han enligt Aftonbladet. 

Mikael Damberg lyfter frågan 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommer att ta upp frågan vid rådet för rättsliga- och inrikesfrågor, RIF, i Bryssel under torsdagen. 

Sverige vill se ett stöd inom EU för ökat internationellt tryck. 

– Det måste till ett ansvarsutkrävande och en lagföring för brott mot folkrätten. Därför är straff viktigt, begår man terroristbrott eller krigsförbrytelser ska man dömas för sådana brott, oavsett var det sker. Det ska inte finnas något i närheten av straffrihet här, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.  

Stefan Löfven: Det viktiga är att de ska dras inför rätta 

Särskilda FN-tribunaler har tidigare använts, exempelvis efter folkmordet i Rwanda och kriget på Balkan. Men enligt Stefan Löfven är det inte säkert att det går att göra på samma sätt i fallet med IS-terrorister. 

Förutsättningarna är annorlunda, menar han. Att den syriska regimen är inblandad kan betyda att det det blir svårare att göra på samma sätt som tidigare, förklarar statsministern för Aftonbladet, och säger att det är därför han talar om en ”tribunal eller liknande”. 

– Det viktiga är att de här ska dras inför rätta och straffas. Då gäller det att hitta den bästa mekanismen för det, säger han till tidningen. 

Sedan 2012 räknar Säkerhetspolisen med att ungefär 300 personer har rest från Sverige för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Ungefär hälften av dem har återvänt till Sverige, och Säpo räknar med att ett 50-tal har dött. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.