Stefan Löfven bryter tystnaden om Mustafa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven, S-ledaren.
Foto: Jens L'Estrade

Omar Mustafa valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse, trots kopplingar till personer med antisemitiska åsikter.

Nu säger Stefan Löfven ifrån.

– Det finns inget utrymme för att vi ska kunna misstänkliggöras för antisemitism, inte en millimeter, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Expressen har tidigare skrivit om Omar Mustafa, som i söndags valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse. Valet har skapat en diskussion kopplat till att han även sitter som ordförande i Islamiska Förbundet. I den rollen har han vid flera tillfällen bjudit in personer som är kända för sina antisemitiska åsikter.

Hittills har Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven varit tyst i frågan, men nu markerar han starkt avstånd.

– Det finns inget utrymme för att vi ska kunna misstänkliggöras för antisemitism, inte en millimeter, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Ifrågasatts av Mona Sahlin

Omar Mustafa har ifrågasatts av flera, bland annat av den tidigare partiledaren Mona Sahlin. Tidigare i dag efterlyste hon ett starkare avståndstagande.

– Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han gjort, sa hon till Aftonbladets "Partiprogrammet".

Men enligt Stefan Löfven råder ingen konflikt mellan honom och Mona Sahlin.

– Jag delar hennes åsikt. Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen, säger Löfven till Aftonbladet.

Inte pratat med Omar Mustafa

Stefan Löfven har inte pratat med Mustafa personligen.

– Nej, det har jag inte. Det sköter den lokala organisationen där han är medlem, säger han till Aftonbladet.

Stefan Löfven förnekar i intervjun med Aftonbladet att antisemitism är ett problem i Socialdemokraterna.

– Nej, absolut inte. Vi är väldigt tydliga på den punkten, är det några som står upp mot antisemitism och all form av diskriminering så är det vi. När det gäller Ilmar så var det en diskussion i fjol vår, men vi redde ut det. Och han har ju pratat med judiska församlingen och som jag uppfattar det så är det utrett, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Tror inte det påverkar partiet

Den partipolitiskt obundne statsvetaren Jonas Hinnfors tycker att debatten har varit förvirrad. 

– Det kommer säkert finnas de som menar att det här inte räcker utan tycker att man måste peta honom, säger Jonas Hinnfors till Expressen.se.

Men att Omar Mustafa utesluts ur Socialdemokraterna ser inte Jonas Hinnfors som troligt.

– Jag har svårt att uttala mig om det. Men man ska komma ihåg att uteslutning är väldigt ovanligt, säger han till Expressen.se. 

Jonas Hinnfors tror inte heller att de senaste dagarnas diskussioner kommer att påverka Socialdemokraterna i någon större utsträckning. 

– Sådant här påverkar sällan inställningen till själva partiet. Det kommer förmodligen att blåsa över, säger han till Expressen.se. 

Han tror däremot att det är bra att Stefan Löfven säger ifrån just nu och inte senare.

– Det är viktigt att partiledaren sätter ner foten tidigt. Det skulle man ändå kunna säga att han har gjort, säger Jonas Hinnfors till Expressen.se. 

Expressen.se har sökt Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.