Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven besöker Akademiska sjukhuset i Uppsala

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Ulf Kristersson (M)Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven besöker Akademiska sjukhuset i Uppsala och talar om sjukvårdens utmaningar.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven inledde på måndagen sin vårdturné med ett besök på Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Socialdemokraterna har gått ut och lovat 14 000 jobb inom vården fram till 2022. 

– Det är utöver de tiotusentals som måste komma in för att bara klara pensionsavgångarna, säger Löfven på en presskonferens efter sitt tal. 

Sjukvården är ett av de politikområden där Socialdemokraterna lägger extra krut inför höstens val. 

Partiet har pekat ut tre centrala utmaningar för svensk vård. De långa väntetiderna, ojämlikheten och personalens arbetsvillkor.

För att få bukt med detta lovar Socialdemokraterna14 000 nya jobb inom vården fram till 2022, vilket man presenterade på DN Debatt på måndagen. 

På måndagen inledde Stefan Löfven sin vårdturné genom landet med ett besök på  Akademiska sjukhuset i Uppsala där han bland annat fick besöka cancersjuka barn på barnonkologen. 

Omfattande trygghetsprogram

– Jag presenterar under den här våren det mest  omfattande trygghetsprogrammet i Sveriges historia, säger Löfven i talet där han pekade ut cancervård och psykisk ohälsa som två områden han vill satsa extra på.

Socialdemokraterna vill satsa 400 miljoner kronor om året för att sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor med lön. 

Redan i dag sätter regeringen av 300 miljoner kronor om året för detta, men S vill förlänga och utöka satsningen. 

Beräknas kosta 10 miljarder 

– De 14 000 är utöver de tiotusentals som måste komma in för att bara klara pensionsavgångarna. Det är ett tufft mål. Detta måste kombineras med rejäla utbildningssatsningar, säger Löfven på en presskonferens efter sitt tal. 

Efter presskonferensen utvecklar han för Expressen: 

– Sjukvården är så oerhört viktig för oss att sjukvården ska finnas där för dig när du behöver den. Vi skjuter till resurser så att sjukvården ska kunna anställa fler, då får vi ner kötiderna. Vi ska förbättra personalens arbetsvillkor så att fler vill söka sig till yrket och vi höjer utbildningssatsningen. 

Satsningen på 14 000 nya jobb inom vården till 2022 kommer enligt Löfven att kosta 10 miljarder. 

Ulf Kristersson kritisk 

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att han Moderaterna är överens om att fler medarbetare inom vården behövs - men tycker inte att Löfven adresserar problemet med de långa vårdköerna. 

– Vi kan inte vänta till 2022 för att göra något åt de vårdköer som har vuxit de senaste åren. De har aktivt tagit bort de pengar som fanns för att begränsa och korta vårdköerna, säger Ulf Kristersson. 

M vill återinföra den förra Alliansregeringens kömiljard och dessutom utöka den till tre miljarder kronor.

– Om man ser på trovärdigheten i den långsiktiga sjukvårdspolitiken så måste människor uppleva att de får den vård som de behöver här och nu. Om landstingen inte får tydligt stöd från politiken nationellt om att köerna ska ner då händer det för lite, säger Ulf Kristersson.