Statsministern tar avstånd från hårt kritiserade utkast som regeringens utredare testat i en expertgrupp. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Statsministern tar avstånd från hårt kritiserade utkast som regeringens utredare testat i en expertgrupp. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stefan Löfven avvisar kritiserade assistansutkast

Publicerad

Framtiden för den statliga assistansersättningen och andra stöd för funktionshindrade pressar åter regeringen.

Statsministern tar avstånd från hårt kritiserade utkast som regeringens utredare testat i en expertgrupp, om barn och äldres assistans.

– Det finns inga planer på att helt plötsligt ta bort den rättigheten för barn under 12 eller äldre över 80. Det finns inga sådana regeringsförslag, sade Stefan Löfven som svar på en publikfråga, vid ett tal i Centrumhuset i Robertsfors i Västerbotten på tisdagskvällen.

Åhörare undrade om den som behöver hjälp enligt LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, också kommer att få det framöver.

Leva fritt

– En socialdemokratiskt ledd regering kommer aldrig att besluta om att vi ska försämra möjligheterna. Vi har inte förändrat lagen överhuvudtaget, vi ska se till att människor som behöver det ska kunna leva ett fritt och oberoende liv, det är en rättighetslagstiftning, sade Löfven.

Ett utkast, eller diskussionsunderlag, som regeringens utredare av LSS tog upp vid ett möte nyligen har fått organisationer för funktionshindrade, personer med assistans, anhöriga till dem och regeringens politiska motståndare, bland andra, att rasa. Frågan om hur den framtida versionen (LSS), den däri ingående statliga assistansersättningen och nio åtgärder till ska se ut mer än engagerar. Regeringen tillsatte utredningen om den 2016 och den ska vara klar i oktober i år.

Sedan hösten 2015 har assistansersättningen diskuterats extra mycket. Manifestationer och debatter med krav på regeringen har avlöst varandra. Regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan inför 2016 om att bryta kostnadsutvecklingen, liksom spardirektiv till utredaren, har tagits som intäkt för att regeringen är ute efter att dra ner, till varje pris. Uppmaningen till Försäkringskassan togs bort inför 2017.

Många förlorat

Men samtidigt har myndighetens tolkning och tillämpning av några domar från Högsta förvaltningsdomstolen gjort att hundratals som tidigare har fått ersättning för stora hjälpbehov fått den indragen eller reducerad, med stora följder för dem själva och anhörigas liv.

I höstas tvingades regeringen föreslå en snabb lagändring och stopp för tvåårsomprövningar av assistans, sedan Försäkringskassan skrivit larmbrev om följderna av ytterligare en vägledande dom.

Inte på kartan

– Som i alla andra sektorer så måste vi se över så att det blir så kostnadseffektivt som möjligt men det är inte något prat om att försämra rättigheter för barn under 12 år eller något annat, det är inte det vi har på kartan, säger statsministern till TT före talet i Robertsfors.

Han påminner om att Socialdemokraterna har ett "tydligt kongressbeslut på att vi ska ha en LSS och assistansersättning som fungerar".

TT: Men om utredaren kommer med sådana utkast (om barn och äldre över 80), måste ni inte skriva om direktiven då?

– Det är alltid så att en utredare är fri att föreslå men vi måste inte ta utredningen och dess förslag, det är regeringen som sedan lägger förslag.

I likhet med den ansvariga ministern, barn- och äldreminister Åsa Regnér (S), framhåller statsministern att något måste göras åt det överutnyttjande, fusk och organiserad brottslighet som förekommer inom systemet med assistansersättning. Men utredningen har också en mängd andra saker att gå igenom, enligt direktiven. En fråga är var ansvaret för assistans ska ligga, delat som nu mellan stat och kommun eller kanske mer på kommunerna. En strid om vem som bör ta ansvaret pågår sedan länge, till nackdel för dem som behöver stöd.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag