Stefan Löfven avslöjar frun Ullas jobb-byte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr

Mamma Iris avslöjade hans nya toppjobb.

Nu gjorde Stefan Löfven samma sak – mot sin fru Ulla Löfven.

– Hon är inte längre Carin Jämtins assistent, sa han i P4 Extra.

Mamma Iris Melander, 82, bekräftade att sonen Stefan Löfven blir ny partiledare för Socialdemokraterna – innan han själv hann göra det.

I P4 Extra med Lotta Bromé på torsdagen gjorde Stefan Löfven likadant mot sin fru Ulla Löfven.

Ulla Löfven har varit assistent åt partisekreteraren Carin Jämtin. Men är alltså inte det längre. Stefan Löfven menar att det inte skulle vara lämpligt.

– Ulla jobbar inte längre som Carin Jämtins assistent. Det är inget bra att ha partiledarens fru på partikansliet, det ville hon inte själv, sa Stefan Löfven.

Carin Jämtin har också tidigare sagt i en intervju med Expressens Cecilia Hagen att Stefan Löfvens fru slutade i och med att han blev partiledare.

Löfven avslöjade också att det är klart med ett nytt jobb – men ville inte berätta vad då inte alla papper var underskrivna.

– Alla papper är inte klara. Men hon är en mycket kompetent yrkeskvinna och jag vet vad hon ska arbeta med, sa Löfven.

Expressen.se har sökt Ulla Löfven utan framgång.

"Försöker ha heliga kvällar"

I torsdagens P4 Extra talade nye S-ledaren också om äktenskap inom politiken – med tanke på Fredrik och Filippa Reinfeldts separation som blev offentlig sent på onsdagskvällen. Och berättade hur han och Ulla gör för att hålla kärleken vid liv och varför han frågade henne först innan han tackade ja till partiledarjobbet.

– Det var ett viktigt beslut för oss båda, inte något jag kunde ta själv. Och Ulla betyder väldigt mycket för mig, man vill naturligtvis att det ska fungera.

– Vi försöker ha heliga kvällar, fredagskvällar är heliga för oss. Annars försöker vi hitta utrymmen för promenader, för att prata eller gå på bio. Ulla är bra på att skapa den tiden.

Stefan Löfven berättade också att de gärna åker till fritidshuset i Ångermanland tillsammans.

S lyfte med Löfven

Med Stefan Löfven som ny partiledare lyfte Socialdemokraterna från sjunkande marker.

Nästan varannan väljare har nu stort eller mycket stort förtroende för Löfven, enligt en undersökning.

Men sedan han tillträdde i slutet av januari har intervjuerna varit få, det sägs att han gått i "partiledarskola."

Vill inte ge rakt svar

Löfven fick också frågor i P4 Extra om det omtalade avslöjandet av Ekot att Sverige har långtgående planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien.

Men Löfven kunde inte svara rakt på om Sverige ska göra affärer med diktaturer eller inte – och han frånsade sig ansvaret för hela affären.

– Socialdemokraterna slöt aldrig något avtal om en vapenfabrik, utan det var ett inriktningsavtal som inte förpliktade något konkret. 2007 däremot beslöt man om detta, så vi kan inte ansvara för en vapenfabrik, sa Löfven.

Gällande om Sverige ska exportera till diktaturer svarade Löfven:

– Vi har sedan länge krävt skarpare regler för vapenexport. Men du måste alltid se fall till fall. Även om man skulle lista länder så hamnar man i en gråzon och det blir en bedömningsfråga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.