Stefan Liv fanns ombord på planet

Publicerad
Uppdaterad
Ett ryskt passagerarplan kraschade utanför Jaroslavl i Ryssland under onsdagen. Planet bröts isär och började brinna och minst 43 passagerare dog.
Bland dem finns svenske hockeymålvakten Stefan Liv, uppger svenska utrikesdepartementet.
- Ja, vi kan bekräfta det, säger Anders Jörle vid UD:s presstjänst.
På onsdagseftermiddagen svensk tid kraschade det chartrade ryska passagerarplanet i staden Jaroslavl. Ombord färdades det ryska elithockeylaget Lokomotiv Jaroslavl, där svenske landslagsmålvakten Stefan Liv spelade.
Stefan Liv var också en av de minst 43 personer som omkom i olyckan. Totalt fanns 45 personer på planet.
Vid 17.30-tiden svensk tid hade 31 kroppar bärgats från olycksplatsen i och omkring floden Volga.

Liv med på lista

Ryska nyhetssajten LifeNews.ru släppte tidigare under eftermiddagen en passagerarlista. Där fanns Stefan Livs namn med, på listan fanns också ett passnummer. Expressen.se kunde genom svensk polis bekräfta att passnumret tillhörde Stefan Liv.
Flera andra ryska medier hade också ungefär samtidigt uppgifter om att Stefan Liv omkommit - uppgifter som också bekräftades av svenska UD vid 18-tiden på onsdagen.
– Ja, vi kan bekräfta det, säger Anders Jörle, vid UD:s presstjänst.
Han uppger att Livs närmaste anhöriga har underättats.

Hockeyspelare mycket allvarligt skadad

Ryska Interfax uppger att de två överlevande är mycket allvarligt skadade. Den ena ska vara hockeyspelaren Alexander Galimov, den andre en besättningsman.
Ryska nyhetssajten Sovsport rapporterar att samtliga av lagets spelare fanns ombord, då det var den första matchen för säsongen.
Personal från svenska ambassaden i Moskva arbetade efter olyckan med att få klarhet i vad som hänt.
– Vi ska kontakta ryska katastrofministeriet, det är ungefär som vårt räddningsverk, som troligen kommer att sköta uppröjningsarbetet på olycksplatsen. Vi kommer även att kontakta flygbolaget Yak-Service. Vi kommer att jobba med detta i kväll, säger Bengt Eriksson, pressattaché.

Flera kända spelare

Lokomotiv Jaroslavl är en av Rysslands främsta ishockeyklubbar och har flera kända spelare i sin A-lagstrupp. Många i laget kommer från andra länder än Ryssland, bland annat Tjeckien, Slovakien och Sverige.
Stefan Liv var en av Sveriges mest meriterade hockeymålvakter. Han spelade för HV 71 under 14 säsonger och har tagit flera guld med Tre Kronor, bland annat i OS i Turin 2006.
Säsongen 2010/2011 spelade Stefan Liv i HK Sibir Novosibirsk i KHL för att sedan gå över till Lokomotiv Jaroslavl.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag