Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Jakobsson, SD, åtalas för bedrägeri

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Stefan Jakobsson, före detta riksdagsledamot för SD, åtalas för bedrägeri, skriver Aftonbladet. Foto: SVEN LINDWALL

Stefan Jakobsson, före detta riksdagsledamot för SD, åtalas för bedrägeri, skriver Aftonbladet.  

Jakobsson avslöjades med att bland annat ha låtit skattebetalarna stå för privata resor till nattklubbar och fester – och han drog tillbaka sin kandidatur två veckor före förra årets val. 

Jakobsson är numera politisk tjänsteman vid SD:s riksdagskansli. 

Det var förra året som Aftonbladet avslöjade att den dåvarande riksdagsledamoten Stefan Jakobsson hade låtit skattebetalarna stå för privata resor till bland annat nattklubbar och fester, något som är emot riksdagens regler.
Sedan 2014 hade han åkt taxi för närmare 330 000 kronor. 

Jakobsson hade även tagit ut ersättning för en svensexa, ett bröllop och en golfweekend, visade Aftonbladets granskning.

Drog tillbaka sin kandidatur

Efter tidningens rapportering drog han tillbaka sin riksdagskandidatur, två veckor före valet. Han fick dock arbeta kvar på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Men nu åtalas han för bedrägeri, rapporterar Aftonbladet.

– Jag har åtalat Stefan Jakobsson för bedrägeri under fem åtalspunkter, säger Joakim Zander, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Han fortsätter:

– Den fösta åtalspunkten avser 35 stycken taxiresor om cirka 11 000 kronor, som riksdagsförvaltningen har betalat. De övriga fyra åtalspunkterna gäller ersättning för kostnader under tjänsteresor. Jag menar att det inte har varit tjänsteresor utan privata resor, men han har låtit riksdagsförvaltningen betala.

Kostnaderna under tjänsteresor som Jakobsson åtalas för gäller drygt 5 000 kronor. Enligt åklagaren nekar han till brott.

– Han gör gälande att det varit tjänsterelaterat allting, säger Zander.

Stefan Jakobsson åtalas misstänkt för bedrägeri 

Förundersökningen mot Jakobsson inleddes under hösten förra året och i januari i år fick han en offentlig försvarare, i samband med att polisen skulle förhöra honom.
Enligt Aftonbladet handlade det då om upprepade bedrägerier som ska ha begåtts mellan november 2017 och fram till maj 2018.
I samband med förhören delgavs SD-toppen misstanke för brott. 

En annan riksdagsledamot som avslöjades i Aftonbladets granskning ”maktens kvitton” var Patrick Reslow. 

Reslow, som gick över från Moderaterna till Sverigedemokraterna 2017, avslöjades med att ha låtit skattebetalarna stå för notan för hans anhörigas boende i samband resor. I ett fall tog han ut ersättning för åtta nätter i en lyxsvit i Singapore, till en kostnad av närmare 32 000 kronor.

Annan SD-topp utreds också 

Redan i oktober förra året rapporterade Aftonbladet att en förundersökning om bedrägeri inletts mot Reslow.

På måndagen avslöjade tidningen att Reslow nu misstänks för flera bedrägerier. Enligt ett dokument från Åklagarmyndigheten från i april som Aftonbladet tagit del av handlade det då om ”sju fall av bedrägeri i Stockholm eller annan plats i riket under tiden 2017-09-21-2018-08-28”.

Reslows försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius säger till tidningen att hans klient ”helt och hållet” förnekar brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.