Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Holms häftiga bygge – en legostad

Stefan Holm visar upp sin stad.
Foto: Sanna Emanuelsson / NWT SANNA EMANUELSSON
I legostaden finns bland annat en fungerande järnväg.
Foto: Sanna Emanuelsson / NWT SANNA EMANUELSSON
Tidigare har höjdhopparen byggt Getingen för Expressen.
Foto: Endermark Mats / MATS ENDERMARK EXPRESSEN

Höjdhopparen Stefan Holm har också en annan, mer okänd, passion:

Att bygga med lego.

För NWT har han nu visat upp några av de mäktiga byggen han har i sitt hem i Karlstad.

Redan i unga år fick Stefan Holm upp ögonen för magin som legoklossar kan innebära. Sin första legosats fick han när han var i tvåårsåldern och när han blev fyra, fem år gammal tog hans passion fart på allvar.

Men när hans höjdhopparkarriär började ta fart i tonåren så glömde han bort sin tidigare passion. Det var först vid OS 2004 som han återigen tog upp klossarna.

Då kom han på idén att bygga OS-loggan i lego, ett bygge som han numera har på väggen. Samtidigt kom också hans son Melwin till världen, vilket gjorde att han fick ytterligare en anledning att bygga vidare.

– Han är tolv år nu och har ärvt lego-intresset, men han håller inte på och bygger lika mycket längre. Han är mer intresserad av tv-spel. Men vi har fortfarande en hel lego-stad ihop ute i kontorsdelen, säger Stefan Holm till NWT.

Stefan Holm sysslar med mycket, bland annat med lego.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

LÄS MER: Stefan Holms kaxiga passning till Danmark

Stefan Holm har byggt hel legostad

Och det är ingen liten stad som han och sonen lyckats skapa. I staden finns bland annat en fungerande järnväg, en raketavfyrningsbas och bilar.

– Jag kan inte sjunga, spela instrument eller rita, men med lego kan även jag skapa något. Jag är väl dessutom lite fyrkantig, så därför passar jag väl bra in i den här världen, säger han till NWT.

Som den idrottsman han är så håller Stefan Holm också på att bygga en arena.

– Det är egen design. Den har jag hållit på med sedan i våras. För några år sedan började jag bygga Olympiastadion i Aten, men det blev för svårt och därför lade jag ner det projektet. Förhoppningsvis går det bättre den här gången, säger han till NWT.


LÄS MER: Stefan Holm – mästare i legobygge


Stefan Holm bygger Getingen i lego.
Foto: Endermark Mats / MATS ENDERMARK EXPRESSEN

Stefan Holm ville bygga Olympiastadion i Aten

Det bygget höll han även på med när Expressen hälsade på honom år 2013.

– Jag försöker att återskapa Olympiastadion i Aten från den 22 augusti 2004, när jag vann OS-guldet. Målet är att få klart det till tioårsjubileet, sade han då.

Då hade han också byggt en geting, helt i lego.

– Man har en period där man tänker att man är för gammal för det, sen inser man är för gammal för att bry sig. Det är jäkligt kul, sade han då om sin passion för lego.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.