Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stefan Branth: "Kroppen har en otrolig förmåga"

Foto: Ulf Berglund/TV3

Den insnöade mannen utanför Umeå kan ha räddats i sista stund.

Hur länge en människa klarar sig utan mat går inte att säga – men två månader är extremt länge, säger överläkare Stefan Branth.

– Kroppen har en otrolig förmåga bara man får i sig vatten, säger han till Expressen.se.

Mannen hittades i en insnöad bil på fredagen, långt in i skogen utanför Umeå. Mannen säger själv att han varit i bilen sedan 19 december och inte ätit något sedan dess. Troligen har mannen överlevt genom att äta snö.

– Det har han säkert gjort. Du klarar dig inte utan vatten i mer än två, tre dagar, säger Stefan Branth, överläkare på medicinkliniken vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

Hur länge en människa klarar sig utan mat går inte att säga exakt, det beror bland annat på vilka fettdepåer kroppen har.

– En månad klarar man. Två månader är extremt, men inte omöjligt. Men det måste ha varit i sista stund som man hittade honom, säger Stefan Branth.

"Hjärtat går långsamt"

Kroppens ämnesomsättning går ner efter lång tid utan mat och funktioner i kroppen stängs av.

– Bara de vitala funktionerna är i gång, men hjärtat går väldigt långsamt. Antagligen har det varit kallt också, men inte för kallt i det här fallet. Då fungerar det nästan som med en björn som går i ide, säger Stefan Branth.

Just temperaturen är också en avgörande faktor hur länge man klarar sig.

– Det får inte vara för kallt, men inte för varmt heller. I det här fallet har han säkert varit isolerad av all snö, nästan som en igloo och lyckats hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen har en otrolig förmåga bara man får i sig vatten, säger Stefan Branth.

Johan von Schreeb, specialist i katastrofmedicin, tycker att historien är så osannolik att han ställer sig skeptisk till om den är sann.

– Om man tittar på de som hungerstrejkar så brukar de klara sig en månad. I rimlighetens namn är det nog där gränsen går, tror jag, säger von Schreeb till TT.

– Kroppen börjar ju äta upp sig själv och bryta ner muskler och annat om man inte får runt 2 000 kilokalorier om dagen.

– Det låter åt skrönehållet, men man vet ju aldrig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!