Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Branth: "Kroppen har en otrolig förmåga"

Foto: Ulf Berglund/TV3

Den insnöade mannen utanför Umeå kan ha räddats i sista stund. 

Hur länge en människa klarar sig utan mat går inte att säga – men två månader är extremt länge, säger överläkare Stefan Branth. 

– Kroppen har en otrolig förmåga bara man får i sig vatten, säger han till Expressen.se.

Mannen hittades i en insnöad bil på fredagen, långt in i skogen utanför Umeå. Mannen säger själv att han varit i bilen sedan 19 december och inte ätit något sedan dess. Troligen har mannen överlevt genom att äta snö. 

– Det har han säkert gjort. Du klarar dig inte utan vatten i mer än två, tre dagar, säger Stefan Branth, överläkare på medicinkliniken vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala. 

Hur länge en människa klarar sig utan mat går inte att säga exakt, det beror bland annat på vilka fettdepåer kroppen har. 

– En månad klarar man. Två månader är extremt, men inte omöjligt. Men det måste ha varit i sista stund som man hittade honom, säger Stefan Branth. 

"Hjärtat går långsamt"

Kroppens ämnesomsättning går ner efter lång tid utan mat och funktioner i kroppen stängs av. 

– Bara de vitala funktionerna är i gång, men hjärtat går väldigt långsamt. Antagligen har det varit kallt också, men inte för kallt i det här fallet. Då fungerar det nästan som med en björn som går i ide, säger Stefan Branth. 

Just temperaturen är också en avgörande faktor hur länge man klarar sig. 

– Det får inte vara för kallt, men inte för varmt heller. I det här fallet har han säkert varit isolerad av all snö, nästan som en igloo och lyckats hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen har en otrolig förmåga bara man får i sig vatten, säger Stefan Branth. 

Johan von Schreeb, specialist i katastrofmedicin, tycker att historien är så osannolik att han ställer sig skeptisk till om den är sann.

– Om man tittar på de som hungerstrejkar så brukar de klara sig en månad. I rimlighetens namn är det nog där gränsen går, tror jag, säger von Schreeb till TT.

– Kroppen börjar ju äta upp sig själv och bryta ner muskler och annat om man inte får runt 2 000 kilokalorier om dagen.

– Det låter åt skrönehållet, men man vet ju aldrig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.