Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan, 58, var nära att dö av brusten aorta

Stefan Manning, 58, hade tur som överlevde.
Tomas Landegren blev allvarligt sjuk och nekades röntgen. Han blev senare sämre, röntgades och då var det bråttom med ambulans till Sahlgrenska.
Jan-Erik Granath, 71, avled 30 minuter efter att han skrivits ut med fel diagnos..

Stefan Manning, 58, hade turen som överlevde.

Hans kroppspulsåder – aorta – gick sönder och han var minuter från att dö.

Expressen har i flera artiklar senaste dagarna berättat om människor som drabbats av brustet pulsåderbråck.

Stefan Manning har varit med och startat en patientförening – och nu ska hans bok "Fienden inom mig" presenteras på Bokmässan i Göteborg.

De senaste dagarna har Expressen berättat om flera människor som fått pulsåderbråck och antingen behandlats – eller inte.

■ Jan-Erik Granath, 71, Uppsala, fick fruktansvärda smärtor och åkte till Akademiska universitetssjukhuset. Där trodde läkaren att Jan-Erik fått ett njurstensanfall och skickade hem honom med smärtstilande tabletter.

En halvtimme senare avled Jan-Erik Granath inför sin fru Ingrid.

■ Tomas Landegren i Olofsbo utanför Varberg blev sjuk, åkte till akuten på Varbergs sjukhus men vägrades röntgen. Han blev senare sämre, röntgades och då var det bråttom med ambulans till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Brister aorta tar det 20 sekunder, sa ambulanssjuksköterskan under iltransporten.

Många läsare har hört av sig med liknande berättelser sedan de läst om Granath och Landegren.

Startat patientförening

Stefan Manning, it-specialist på Volvo i Göteborg, har i dagarna varit med och startat en patientförening för att trycka på myndigheterna om att fler människor borde undersökas med till exempel ultraljud.

– Dessutom vill vi överlevare sprida information till andra överlevare så att de inte ska känna sig ensamma om sina upplevelser, säger Stefan Manning.

Han blev akut sjuk i maj för två år sedan. Stefan Manning berättar:

– Jag stod på Sportmässan i Göteborg, dagen därpå skulle jag springa Göteborgsvarvet. Plötsligt fick jag svåra smärtor, jag hade så ont att jag knäade. I stället för att ringa efter ambulans var jag dum nog att sätta mig i bilen och åka hem, där jag hade några smärtstillande tabletter. Inte hjälpte det.

– Jag duschade, klädde om och först två timmar senare kom jag till sjukhuset. Där fick jag tre morfinsprutor. Läkaren frågade vad som hade hänt, men jag kunde inte förklara. Läkaren förstod och skickade mig direkt till kärlröntgen – det blev min räddning. "Du kom in i sista minuten", sa läkaren.

Hans bok ska presenteras på Bokmässan i Göteborg och han hoppas att fotbollslegendaren Thomas Wernerson kommer med i patientföreningen.

Svävade mellan liv och död

Han blev akut sjuk i SVT-huset i Stockholm och opererades akut på kvällen och svävade i flera dagar mellan liv och död.

Wernersson säger till Expressen:

– Jag blev sjuk för tolv år sedan. Det var på håret den gången. Man kan få pulsåderbråck för att det är ärftligt eller för att man bland annat har högt blodtryck. För min del var det högt blodtryck. Nu håller jag det i schack – det är det enda som jag kan göra för att fortsätta vara frisk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.