Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staty av Melania Trump väcker känslor: ”Vanära”

Melania Trump i intervju: Jag är den mest mobbade personen i världen
Statyn av Melania Trump har fått blandad respons.Foto: MIRO MAJCEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Verket finns att se i Melanias hemstad Sevnica i Slovenien.Foto: MIRO MAJCEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Konstnären inspirerats av foton från när Donald Trump valdes till USA:s president 2017.Foto: EVAN VUCCI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Melania Trump lämnade forna Jugoslavien 1989 för ett modelljobb i Milano i Italien.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s första dam Melania Trump har förevigats som en staty av trä i sin hemstad Sevnica i Slovenien.

Men det nya verket har fått blandad respons.

– Hon är vackrare i verkligheten, säger Sevnicabon Franc Stopar till Reuters. 

En trästaty iklädd blå dräkt – det är slovenska Sevnicas nya hyllning till USA:s första dam.

Melania Trump, 49, tillbringade sin barndom i staden, men lämnade dåvarande Jugoslavien 1989 för ett modelljobb i Milano i Italien.

Det har dock inte hindrat Sevnica från att se henne som en av stadens mest framstående personer. Melanias resa från rötterna till positionen som USA:s första dam är vad som står i fokus för den nya statyn av den lokala konstnären Ales ”Maxi” Zupevc.

Verket som karvats fram i en trädstam vid Savafloden – drygt åtta kilometer från Sevnica – ska skildra hur Melania såg ut när maken Donald Trump valdes till president.

Delade reaktioner om Melania-staty

Men när statyn presenterades under fredagen kom delade reaktioner från Sevnicas befolkning.

– Om monumentet var menat som en parodi, så har konstnären lyckats, säger den 24-åriga arkitektstudenten Nika till Reuters.

Andra är också tveksamma:

– Skulptören arbetade länge, jag tror att det tog honom tre dagar att göra den. Han gjorde allt med en motorsåg vilket var svårt. Men hon är vackrare i verkligheten, säger Sevnicabon Franc Stopar till Reuters.

En av BBC:s reportrar som var på plats vid utställningens öppning kallade statyn för en ”vanära” och sa att den liknade en smurf.

”Hon äger halva Amerika”

Men på konstnärens Instagram har responsen varit mer uppskattande. Där syns flera kommentarer som ger beröm för statyn som hyllar Melania Trumps rötter.

För konstnären Ales ”Maxi” Zupevc har verket en särskild mening. Han är nämligen född samma månad och på samma sjukhus som USA:s första dam.

– Det är bara att inse, hon äger halva Amerika och jag har ingenting, säger han i en kortdokumentär som tillhör utställningen.