Statsvetarna: Märkligt att välja Annie Lööf

Publicerad

Tidigare i veckan tackade fyra socialdemokrater - bland annat Stefan Löfven - nej till att debattera jämställdhet med Gudrun Schyman.

I söndagens "Agenda" i SVT stod centerledaren Annie Lööf på andra sidan bordet.

– Jag tycker kanske att det var lite konstigt att det inte var jämställdhetsministern som man debatterade med, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Inför onsdagens "Aktuellt" fick fyra ledande socialdemokrater - bland annat partiledaren Stefan Löfven - frågan om de ville debattera jämställdhet med Gudrun Schyman. Samtliga valde att tacka nej och det blev en intervju med Fi:s talesperson i stället.

I söndagens "Agenda" fick Schyman debattera med centerledaren Annie Lööf. Ett märkligt val, enligt flera statsvetare.

– Jag tycker kanske att det var lite konstigt att det inte var jämställdhetsministern som man debatterade med. Det framgick inte varför det var med näringsministern. Visst, hon är den enda kvinnliga partiledaren, men samtidigt är Gudrun Schyman inte partiledare utan talesperson. Det var en lite konstig balans där, säger statsvetaren Marie Demker.

"Hon vann"

Statsvetaren Malena Rosén Sundström håller med:

– Ingen dök upp på "Aktuellt". Lööf vågar ta debatten i alla fall och gör det på ett bra sätt. Jag tror inte att hon på något sätt förlorade, snarare att hon vann, säger hon.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och knuten till liberala tankesmedjan Timbro tycker att det är tacksamt för Schyman att få debattid med en minister i "Agenda" - men ser svårigheter i att se någon som kan stå upp mot Schyman i en jämställdhetsdebatt.

Förutom Löfven tackade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, riksdagsledamoten Ylva Johansson och partisekreteraren Carin Jämtin nej till att ta debatten med Fi:s talesperson i "Aktuellt" tidigare i veckan.

– Jag tror inte att Lööf var "Agendas" förstaval. Frågan är vem Gudrun Schyman ska debattera med om jämställdhet, säger Andreas Johansson Heinö.

– Uppenbart vill de ha med Schyman i "Agenda" eftersom Fi är heta nu. "Aktuellt" försökte, men alla socialdemokrater sade nej. Uppenbart tyckte Centern att det var en bra debatt att ta. Det var riskabelt, men det gick helt okej. Frågan är vem Schyman ska debattera mot i jämställdhetsfrågor, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag