Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statsvetarna: Märkligt att välja Annie Lööf

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tidigare i veckan tackade fyra socialdemokrater - bland annat Stefan Löfven - nej till att debattera jämställdhet med Gudrun Schyman.

I söndagens "Agenda" i SVT stod centerledaren Annie Lööf på andra sidan bordet.

– Jag tycker kanske att det var lite konstigt att det inte var jämställdhetsministern som man debatterade med, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Inför onsdagens "Aktuellt" fick fyra ledande socialdemokrater - bland annat partiledaren Stefan Löfven - frågan om de ville debattera jämställdhet med Gudrun Schyman. Samtliga valde att tacka nej och det blev en intervju med Fi:s talesperson i stället.

I söndagens "Agenda" fick Schyman debattera med centerledaren Annie Lööf. Ett märkligt val, enligt flera statsvetare.

– Jag tycker kanske att det var lite konstigt att det inte var jämställdhetsministern som man debatterade med. Det framgick inte varför det var med näringsministern. Visst, hon är den enda kvinnliga partiledaren, men samtidigt är Gudrun Schyman inte partiledare utan talesperson. Det var en lite konstig balans där, säger statsvetaren Marie Demker.

"Hon vann"

Statsvetaren Malena Rosén Sundström håller med:

– Ingen dök upp på "Aktuellt". Lööf vågar ta debatten i alla fall och gör det på ett bra sätt. Jag tror inte att hon på något sätt förlorade, snarare att hon vann, säger hon.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och knuten till liberala tankesmedjan Timbro tycker att det är tacksamt för Schyman att få debattid med en minister i "Agenda" - men ser svårigheter i att se någon som kan stå upp mot Schyman i en jämställdhetsdebatt.

Förutom Löfven tackade EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, riksdagsledamoten Ylva Johansson och partisekreteraren Carin Jämtin nej till att ta debatten med Fi:s talesperson i "Aktuellt" tidigare i veckan.

– Jag tror inte att Lööf var "Agendas" förstaval. Frågan är vem Gudrun Schyman ska debattera med om jämställdhet, säger Andreas Johansson Heinö.

– Uppenbart vill de ha med Schyman i "Agenda" eftersom Fi är heta nu. "Aktuellt" försökte, men alla socialdemokrater sade nej. Uppenbart tyckte Centern att det var en bra debatt att ta. Det var riskabelt, men det gick helt okej. Frågan är vem Schyman ska debattera mot i jämställdhetsfrågor, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.