Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Statsvetarna: C och Liberalerna har makten

Jenny Madestam. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Anders Sundell. Foto: HENRIK JANSSON

Makten i regeringsfrågan ligger i Centerpartiets och Liberalernas händer – i princip i alla scenarion. 

Det menar Expressens politiska experter och statsvetare Anders Sundell och Jenny Madestam som berättar om vad som talar för och emot Annie Lööf, Ulf Kristersson och Stefan Löfven som statsminister. 

– Ganska mycket talar för Löfven nu, men det är fortfarande inte klart, säger Anders Sundell.

Ulf Kristersson

VÄGEN TILL STATSMINISTERPOSTEN

Anders Sundell: 

– Ska han bli statsminister krävs att C och L ändrar sig om en regering med stöd av SD. Då krävs att riksdagen röstar nej till Löfven och sedan låter Kristersson gå fram. 

Jenny Madestam: 

– C och L måste acceptera att Kristersson blir vald med hjälp av stöd från SD, om man inte kommer fram till en överenskommelse med S.

DET TALAR FÖR

Anders Sundell: 

– Det finns en möjlighet att C och L skulle kunna ändra sig, de är starkt emot detta men de har varit starkt emot mycket annat också tidigare. 

Jenny Madestam: 

– Det som talar för Kristersson är om alternativet i beslutet skulle vara ett extraval, det skulle bli en kniv mot strupen för Centerpartiet och Liberalerna. 

DET TALAR EMOT: 

Anders Sundell: 

– Oddsen är inte jättegoda för honom i och med att hans egentliga alternativ har blivit prövat och nedröstat. Så det tar nog emot att ändra sig om för C och L.

Jenny Madestam: 

– Det är inte så troligt att C och L kommer att ändra sig, det blir lite märkligt gentemot väljarna eftersom man först röstat ner honom. Det är nog en stor förtroenderisk.

Ulf Kristersson. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven

VÄGEN TILL STATSMINISTERPOSTEN 

Anders Sundell: 

– Detta hänger på samtalen som förs nu i och med att det kommer en omröstning om Löfven i riksdagen, där C och L då måste acceptera honom. 

Jenny Madestam: 

– Det är om C och L skulle lägga ner sina röster i omröstningen om Löfven, i utbyte mot att man gör det genom att ha fått mycket igen mot S.

DET TALAR FÖR 

Anders Sundell: 

– Nu är det lite nya tider där man kan fokusera på annat än de tidigare alternativen, då finns kanske en chans för Löfven om han kan locka över C och L. Ganska mycket talar för Löfven nu, men det är fortfarande inte klart.

Jenny Madestam:

– Chanserna är väldigt oklara, eftersom vi inte vet var C står i frågan. 

DET TALAR EMOT 

Anders Sundell: 

– Både C och L har kampanjat på att de vill ha en ny statsminister, så det skulle se illa ut för många borgerliga väljare om man skulle släppa fram Löfven.

Jenny Madestam: 

– Frågan är om det skulle bli eftergifter av samtalen som alliansen i sin helhet inte kan acceptera, och den Löfven-regeringen lever osäkert om alliansen och SD skulle gå ihop i omröstningar. 

Stefan Löfven. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf

VÄGEN TILL STATSMINISTERPOSTEN 

Anders Sundell: 

– Då måste riksdagen rösta nej till Löfven, eventuellt rösta ner kristersson igen och sedan på sista chansen med fjärde omröstningen låta Lööf gå igenom. 

Jenny Madestam: 

– Om det är så att vi hamnar i ett läge nära extraval skulle vi möjligtvis kunna få en liten mittenregering med L och MP och att vi då får en regering som styr med hjälp av hoppande majoriteter till höger och vänster. 

DET TALAR FÖR 

Anders Sundell: 

– Vi vet att MP inte hade något emot att se Lööf som statsminister i en alliansregering, men det blockerade ju M. Någon måste ändra på sig där i så fall, men det finns tre större partier så det är låga chanser att det blir så.

Jenny Madestam: 

– Jag tror att flera inom C ser detta som en realistisk lösning. Men det krävs att C och L accepterar det för att slippa extraval.

DET TALAR EMOT

Anders Sundell: 

– Hon hade sin chans nu med sonderingen, men det verkar inte finnas något intresse bland de andra partierna för det.

Jenny Madestam: 

– Problemet är att det skulle bli en liten och svag regering, och skulle avskys av SD.

Annie Lööf. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!