Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Löfven blidka V utan att skrämma bort C och L

Sveriges riksdag.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stig-Björn Ljunggren tror att Stefan Löfven blir vald – trots protesterna från Vänsterpartiet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Tommy Möller.Foto: EVA DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITET
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfven, S, förhandlar med Jonas Sjöstedt, V, för att inte bli fälld i fredagens omröstning.

Men C och L har gått in i överenskommelsen med S och MP med garanti om att V skulle hållas utanför.

– Om man nu har den skrivningen, då kan man fråga sig vad Löfven ska kunna lova V att få inflytande över, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt gjorde på måndagen klart att han inte släpper fram Stefan Löfven som statsminister i nuläget.

Nu sitter Sjöstedt i förhandlingar med Löfven på lånad tid. 48 timmar har de fått av talmannen.

M-ledaren Ulf Kristersson hävdar att överenskommelsen mellan S, MP, C och L därmed redan befinner sig "på ett sluttande plan". För enligt avtalets skarpa skrivning skulle V (liksom SD) hållas utanför allt inflytande.

V måste mullra och protestera lite

Statsvetaren Jenny Madestam:

– C och L har ju gått med på det här med garantin att V kommer inte vara med på något sätt. Då är frågan, vad betyder "inte på något sätt".

Exakt vilka krav Jonas Sjöstedt kräver för att släppa fram Löfven är oklart. Statsvetaren Jenny Madestam tror det kan sluta med ett löfte om att V får sitta med i parlamentariska utredningar. Sådant som inte rör budgetarbetet.

https://twitter.com/vansterpartiet/status/1084789873964396545

Jenny Madestam håller dock inte för troligt att vänsterpartisterna fäller Löfven i slutändan.

– Det är ganska osannolikt, jag tror inte V vill stå med svarte Petter och vara dem som orsakat ett extraval.

– Däremot måste V mullra och protestera lite i detta läge, Det vore konstigt annars.

”Dörrmattan kräver respekt”

Flera statsvetare har uppfattningen att V kommer att rätta in sig i ledet efter samtalen med S. Sedan måste Löfven stämma av med C och L så att de är kvar på tåget.

– De släpper fram Löfven men de tänker inte göra det direkt. De kräver att Löfven pudlar lite. Dörrmattan kräver respekt, säger Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare  i Expressen TV.

Vad vill Sjöstedt höra från Löfven?

– I grunden kräver han lite respekt så han kan återvända till sina lite griniga partikamrater och  säga att han i alla fall få S att flytta lite på sig.

– Sjöstedt vill också ha garantier på att V får vara med som normalt, och att sådant man gjort överenskommelser med S om tidigare ska ligga fast.

Marie Demker: ”Ett stort steg”

Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet tolkar utspelet från Sjöstedt som en diskussionsinvit. 

Hon tror att partierna kommer att kunna lösa detta, men att det krävs lite extra tid.

– Det är ett väldigt stort steg för de två borgerliga partierna att kliva över blockgränsen, och de gör det på grundval av sina värderingar och sin relation till Sverigedemokraternas nationalism och politiska grundideologi. De behövde någon form av skrivning för att kunna övertyga sina aktiva i partirådet och riksdagsgruppen att säga ja, säger Marie Demker till TT.

”Vill ha ett normalt politiskt liv”

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, tycker att Sjöstedts besked var väntat.

Exakt vad V kräver för att släppa fram Stefan Löfven ville partiledare Jonas Sjöstedt inte säga, men betonade att partiet inte kan ställas helt utan inflytande.

V vill också ha garantier för att man inte placeras i samma ytterkantspartifack som SD.

– Jag tror att det landar i att Löfven så småningom kommer att väljas. Det är någon dags fördröjning det kan röra sig om, uppger Tommy Möller för TT.

Ekots Fredrik Furtenbach:  Man vill att Löfven ska stå upp för V

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach menar att man från Vänsterpartiets sida vill försäkra sig om att de reformer som partiet fått igenom i förhandlingar med S de senaste åren inte kommer att rivas upp. 

– Vänsterpartiet har sagt att de förväntar sig att Stefan Löfven visar att han står upp för de reformer som Vänsterpartiet har drivit igenom i tidigare förhandlingar, det kan handla om sådant som glasögonbidrag till barn och gratis medicin till gamla, det finns en lång rad såna förändringar, säger han och fortsätter:

Ulf Kristersson kan bli aktuell igen

Statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universitet bedömer att läget är låst tills Löfven och Sjöstedt satt sig och förhandlat. Om inte problemen går att lösa kan det bli Ulf Kristersson som får chansen i gen.

– Då kommer talmannen att testa honom, skulle jag tro. Så får man väl se vad C och L säger då, säger Mikael Sundström, enligt TT.