Statsvetaren: "Löjeväckande"

Publicerad
Uppdaterad
Jan Björklund hotar med al-Qaida - och menar att FRA-lagen behövs.
Statsvetaren Ulf Bjereld sågar argumenten.
- Löjeväckande, säger han till Expressen.se.
Jan Björklund förde på söndagen återigen upp FRA-lagen på dagordningen. När folkpartiledaren talade i Marstrand ägnade han en stor del av anförandet åt att argumentera för den omstridda lagen som röstades igenom i början av sommaren och som sedan dess ställt till stora problem för regeringspartierna.
Jan Björklund varnade för att riva upp lagen och sade i talet att säkerhetsläget i Sverige kan förändras snabbt och dramatiskt.
– Tänk tanken att den svenska styrkan i Afghanistan i morgon griper Usama bin Laden. Det kan faktiskt lika gärna hända att den svenska bataljonen gör det, som att någon av de amerikanska bataljonerna gör det. Inom 24 timmar kan Sverige vara den främsta måltavlan för världens farligaste terrorister, sade Björklund.

"Direkt löjeväckande"

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och känd FRA-kritiker, ger inte mycket för folkpartiledarens resonemang.
– Att det skulle vara lika stor sannolikhet att en svensk styrka griper Usama bin Ladin som att en amerikansk gör det är direkt löjeväckande, säger Ulf Bjereld till Expressen.se.
– Det är klart att USA har tillgång till ett helt annat underrättelsematerial än Sverige, fortsätter han.
Ulf Bjereld ger Jan Björklund rätt i att Sverige skulle hamna i en utsatt situation om detta trots allt skedde.

Marginell förbättring

Men i så fall, menar Bjereld, skulle FRA-lagen innebära en marginell förbättring av säkerhetsläget.
– Den skulle inte påverka på något avgörande sätt, säger Ulf Bjereld.
Men även om den inte är avgörande, skulle det inte vara viktigt att ha den typen av hjälpmedel i en sådan allvarlig situation?
– Ett samhälle som skyddar sig mot alla tänkbara hot måste vägas mot ett samhälle där man skyddar medborgarnas integritet. Det där är en politisk diskussion och den som varit hittills tyder på att de flesta föredrar ett samhälle som värnar integriteten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag