Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsvetaren: "Löfven försvarar ministrarna"

Jonas Hinnfors, statsvetare, säger att det är troligt att Stefan Löfven försvarar sina ministrar.Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven har fortfarande inte uttalat sig om Transportstyrelsens IT-skandal.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hinnfors tror att infrastrukturminister Anna Johansson (S) kan vara en av de politiker som ersätts framöver.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtliga riksdagspartier – förutom Miljöpartiet – har öppnat möjligheten för misstroendeförklaring

Men enligt statsvetaren Jonas Hinnfors är läget fortfarande osäkert – eftersom Stefan Löfven kan ha kunskap som inte nått allmänheten.

– Om det skulle vara så att partierna gör allvar av sitt hot och verkligen röstar om misstroende. Då måste de tänka igenom vilka motåtgärder Stefan Löfven gör, om han vill skydda sina ministrar och hålla ihop regeringen.

Socialdemokraternas regerinspartner Miljöpartiet är - ganska självklart - det enda partiet som under söndagen inte har öppnat för en misstroendeförklaring.  

Senast ut var Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som ser mycket allvarligt på läckaget – och att Stefan Löfven inte uttalat sig ännu. 

Försvarar sina ministrar

Som det ser ut nu har oppositionen en stor majoritet om en misstroendeförklaring skulle gå till omröstning. 

Statsvetaren Jonas Hinnfors anser att det ska till mycket för att röstning ska genomföras. Det är mer troligt att han försvarar sina ministrar. 

– Om det skulle vara så att partierna gör allvar av sitt hot och verkligen röstar om misstroende. Då måste de tänka igenom vilka motåtgärder Stefan Löfven gör, om han vill skydda sina ministrar och hålla ihop regeringen, säger Jonas Hinnfors. 

– Historisk sett har statsministrar varit beredda att försvara sina ministrar. De kan avgå av andra skäl: att man varit vag, svag eller inte har förmått att stå upp starkt av andra skäl. Men om man gör det nu är det uppenbart att det kommer tolkas som att oppositionen hade rätt. 

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om vad en misstroendeförklaring kan innebära

"Blir politiskt känsligt"

Det har aldrig hänt att riksdagen kallas samman under sommarmånaderna för ett missvotum. 

Mer troligt är att de väntar med det till hösten, enligt statsvetaren. 

Jonas Hinnfors tror att Anders Ygeman (S) och Anna Johansson (S) är politikerna som kan ersättas. 

– En infrastruktur (Anna Johansson) är inte lika tung som Anders Ygeman. Den plattform Anders Ygeman har skaffat sig är nog ganska tung. Då blir det mer politiskt känsligt att peta en väldigt viktig minister eftersom det är stor del av politiken som de prioriterar, säger statsvetaren. 

– Men kan Löfven gå med på att inrikesministern petas från att vara minister? Det är inte en alldeles lätt matematik. 

 

LÄS MER: Löfven duckar frågor om Transportstyrelsens it-skandal