Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Statsvetaren: Klokt av Ullenhag att hoppa av

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: Tobias Björkgren
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Statsvetaren Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, säger att Erik Ullenhags besked var oväntat.

Men han menar att det var klokt.

– Annars hade det varit stor risk att Liberalerna präglats av interna konflikter till nästa val.

Erik Ullenhag har meddelat att han drar sig ut valet till ny partiledare i Liberalerna. Det innebär att Nyamko Sabuni står kvar – som ensam kandidat.

”Ganska oväntat”, enligt Svend Dahl.

– Det mesta tydde på en skarp omröstning på landsmötet, men det här är klokt utifrån hur processen har sett ut, säger han i Expressen TV.

Statsvetaren: ”Klokt av Erik Ullenhag”

Han fortsätter:

– Det finns ett starkt stöd för Nyamko Sabuni bland medlemmarna och för att kunna läka de sår som har slitits upp under våren inom Liberalerna är det klokt av Ullenhag att ha den moraliska auktoriteten att dra sig ur, och mana till att sluta upp bakom Sabuni. Det tyder på ett gott politiskt ledarskap.

En öppen konflikt har pågått inom Liberalerna de senaste veckorna. Och Erik Ullenhag tror att splittringen hade ökat ännu mer om han fortsatt sin kandidatur.

– Jag tror han gör en helt korrekt bedömning. Annars hade det varit stor risk att Liberalerna stått inför tre år, fram till nästa val, av interna konflikter, säger Svend Dahl.

Ny profil för Liberalerna under Nyamko Sabuni

Om valet hade stått mellan två kandidater på Liberalernas landsmöte på fredag tror statsvetaren att antingen Erik Ullenhags anhängare hade ”varit djupt besvikna och känt sig överkörda” – eller så hade Nyamko Sabunis känt så.

– Nu får partiorganisationen en möjlighet att ena sig.

Hur kommer det påverka partiet?

– Det kommer dröja innan man ser de konkreta sakpolitiska skillnaderna, till exempel när det kommer till januariöverenskommelsen. Däremot är det uppenbart att Liberalerna kommer att få en delvis annan profil. Vi kommer få se Sabuni ganska mycket i debatten framöver.

Expressens statsvetare Jenny Madestam är inte lika förvånad. På frågan om Ullenhags besked var väntat eller inte svarar hon:

– Både och. Å ena sidan är det inte det, utifrån ett överlevnadsperspektiv för Liberalerna. Risken att konflikten framhävs hade varit än mer påtaglig om han skulle fortsätta så jag tror det här är en bedömning han har gjort för partiets väl och ve.