Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny Madestam: ”Tydligt för väljarna”

Jenny Madestam analyserar debatten i riksdagen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Partiledardebatten i riksdagen handlar till stor del om att partierna vill positionera sig i förhållande till varandra – och Jimmie Åkesson är skicklig på detta.

Det säger Expressens statsvetare Jenny Madestam om debatten.

Vilka debattinlägg har stuckit ut mest?

– Över huvud taget har det handlat om att positionera sig. Debatten visar så här långt att det finns en vilja hos partierna att visa att man är för Europa, men sedan handlar det om hur mycket för Europa och EU man är. Där vill till och med SD och V vara tydliga med att man är positiv till EU, men inte i för stor utsträckning, säger Jenny Madestam och fortsätter:

– Det handlar också om att visa vem som är mest eller minst emot extrema åsikter och rörelser. Det har vi sett många exempel på, det här med Ungern och Orbán i Annie Lööfs replik mot Jimmie Åkesson, men också partiinternt i inrikespolitiken har vi haft exempel på det där det började med att Ulf Kristersson tog upp Socialdemokraterna och SSU och där det menas att det finns en extrem falang i Skåne och frågan var hur S hanterar det. Eller för den delen hur man har skrivit på Twitter som kan tolkas som extremt i någon riktning.  

Blir det tydligt för väljarna att det är skärningspunkten? 

– Jag tror att det blir tydligt för väljarna att det finns en skiljelinje, inte bara i avståndstagandet mot extremism utan också i hur mycket för EU är man, hur mycket EU vill man ha? Där har vi några partier som är lite mer försiktigt inställda till EU – SD, KD och delvis också V, men också M, vilket är lite fascinerande. De har historiskt sett haft en väldigt positiv hållning till EU. De andra partierna kan betraktas som lite mer pro EU och det är något som jag tror kommer att genomsyra valrörelsen ända fram till valdagen. 

”Tuffare replikskiften”

I partiledardebatten i helgen såg vi för första gången C och L flankera regeringen, märks de nya konstellationerna i EU-debatten? 

– Ja det gör de, även om Annie Lööf gick upp och tog replik på Stefan Löfven, och det gjorde också Jan Björklund. 

I den förra partiledardebatten i januari ville Annie Lööf och Jan Björklund tydligt visa att man är oppositionspartier och slog ganska hårt mot Löfven och regeringen. Det vill man göra nu också – skillnaden är att man då möttes av en vänlig ton från Löfven och här har det varit lite mer tuffare replikskiften. Det är för att EU-valet inte handlar om en regeringsfråga.

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vem lyckas bäst med att få ut sitt EU-budskap?

– Jag skulle vilja säga att Jimmie Åkesson fått lite annan roll än han brukar få, han får försvara sig. Många buntar ihop hans parti med de högerextrema och populistiska partierna ute i Europa som man också menar är hotet i EU-valet. Men Åkesson är ganska skicklig på att markera att man inte vill buntas ihop med de partierna och att man har ändrat sig och nu inte vill lämna EU. 

MISSA INTE: Gör Valkompassen EU-valet 2019