Statsvetaren: Hjältar om de röstar nej

Publicerad
Tveksamma riksdagsledamöter bör rösta efter eget huvud i omröstningen om signalspaningslagen.
Det menar statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet.
- De är körda politiskt om de röstar enligt partilinjen, säger han.
Docent Henrik Oscarsson på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet anser att de riksdagsledamöter som överväger att trotsa partilinjen i onsdagens omröstning om signalspaningslagen bör följa sitt hjärta – och rösta nej.
– Federley och de andra har gjort karriär på att vara lite uppstudsiga. De är körda politiskt om de röstar mot sin övertygelse, säger han.

Blir hjältar

I stället tycker Henrik Oscarsson att Fredrick Federley (c), Birgitta Ohlsson (fp) och andra riksdagsledamöter som är i valet och kvalet ska ta chansen att bli hjältar.
– Fredrick Federley har sagt att om han röstar emot förslaget han körd, då hamnar han aldrig i regeringen. Men då säger jag, vad är det emot att bli hjälte för en hel ungdomsgeneration?
Henrik Oscarsson anser att frågan är principiellt viktig för demokratin och för de medborgare som personröstat på riksdagsledamöterna – därför borde personliga åsikter gå före partilinjen.
– Inom andra politiska områden bör partierna hålla ihop. Det är rimligt att man då och då röstar emot sin egen övertygelse. Men inte i det här fallet, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag