Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statsvetaren: Han borde inte kritiserat MP offentligt

”Uppenbart att C:s ställningstagande var möjligt”.
Talmannen kritiserade Miljöpartiets agerande på en presskonferens i dag.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Något han inte borde ha gjort, menar statsvetaren Jonas Hinnfors.
Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET / TT NYHETSBYRÅN
Marie Demker, professor vid Göteborgs universitet.
Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gjorde talmannen Andreas Norlén rätt eller fel som röt till mot MP?

Bland statsvetare råder delade meningar.

– Det man skulle kunna säga är att han inte behövde ta kritiken offentligt, säger Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

Samtidigt får Magdalena Andersson en känga.

– Om hon visste om den här risken kanske hon borde ha påtalat det för honom, säger Marie Demker, också vid Göteborgs universitet.

Talmannen Andreas Norlén (M) lägger skulden på Miljöpartiet för kaoset i svensk politik de senaste dagarna. Han anser att de borde ha förvarnat om att de skulle lämna regeringen om budgeten föll.

– Då hade jag naturligtvis inte föreslagit Magdalena Andersson, utan väntat till efter budgetomröstningen, sade han på en presskonferens på torsdagen.

– Jag tror att den typen av händelseutveckling skadar förtroendet för riksdagen som institution och för vårt politiska system, sade Norlén.

En historisk känga, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det är nog unikt i den meningen att man aldrig från tidigare talmäns sida framfört kritik mot enskilda partier, säger han till TT.

”Ökar pressen på talmannen”

Att detta inte skett tidigare kan hänga ihop med den krångliga regeringsbildningen, säger Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet:

– Tidigare har det antingen varit de borgerliga eller Socialdemokraterna som styrt. Då har det varit en ganska smidig regeringsbildning.

Enligt Märta Stenevi frågade Andreas Norlén aldrig henne vad som skulle hända om de förlorade budgetomröstningen.

– Andreas Norlén vänder det så att han ville ha information från MP. Man kan naturligtvis också vända det till huruvida han ställt frågor till dem, säger Jonas Hinnfors.

Enligt honom var Norléns utspel inte helt korrekt.

– Det man skulle kunna säga är att han inte behövde ta kritiken offentligt. Han kunde ha tagit det privat med partiledarna.

Omröstningarna borde inte skett samma dag

Att statsministeromröstningen ägde rum samma dag som en väldigt oviss budgetomröstning är också diskutabelt, säger Hinnfors.

– Jag har förståelse för att han är lite uppgiven för att han inte fick information så han kunde lägga omröstningen efter budgetomröstningen. Men han hade riskerat att få kritik då för att ha riggat omröstningen på ett annat sätt i så fall.

– Då skulle man kunna säga att han tar hänsyn till budgetprocessen. Och varför skulle talmannen ta hänsyn till det?

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, håller med om Andreas Norléns kritik och uppfattar att han blivit ofrivilligt indragen i ett politiskt spel.

– Problemet är att det är oerhört många aktörer med strategiska motiv. Här kommer ett annat perspektiv in, att man vill positionera sig inför valet 2022. Och han vill markera att han inte vill vara med i det spelet.

Kritiserar Andersson

Hon menar att Magdalena Andersson bär viss skuld för kaoset.

– Om hon visste om den här risken kanske hon borde ha påtalat det för honom.

Även Tommy Möller tycker att Andreas Norléns kritik var befogad.

– Jag delar talmannens analys. Jag är övertygad om att det för många människor framstår som obegripligt, och därmed förtroendeskadande, säger han till TT.

Talmannen: ”MP borde berättat för mig tidigare” 

Ifrågasätter Miljöpartiets agerande

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.