Ulf Bjereld Foto: Madeléne Bengtsson
Ulf Bjereld Foto: Madeléne Bengtsson

Statsvetaren: "Det här är olyckligt på många sätt"

Publicerad
Uppgifterna om Lennart Wedins dubbla inkomster bidrar till att urholka legitimiteten hos LO - och kan dessutom göra det svårare att mobilisera s-väljare till Europaparlamentsvalet.
Det tror Ulf Bjereld som är professor i statsvetenskap.
- Det är olyckligt på många sätt och riskerar att bidra till vi-och domkänslan som börjat sprida sig hos medlemmarna, säger han.
Ulf Bjereld tror inte att uppgifterna om makens dubbla inkomster efter pension kommer att leda till krav på hennes avgång.
- Men däremot förlängs den långbänk som hon och LO hamnat i, och det blir svårt för henne att prata om de frågor hon vill lyfta fram. Det här är olyckligt på många sätt, säger Ulf Bjereld som ser den senaste tidens avslöjanden som ett tecken på att en fartblindhet rått inom LO under en längre tid.
- Jag tror inte det handlar om girighet utan om att man har haft så bråttom och gått så upp i det man gjort att man inte tänkt på de juridiska, moraliska eller politiska konsekvenserna, säger han.

Kan påverka EU-valet

Ulf Bjereld säger att LO:s legitimitet som arbetarklassens företrädare riskerar att urholkas i ljuset av den senaste tidens turbulens.
- Det här riskerar att spä på vi- och domkänslan som finns hos vissa medlemmar redan. Dessutom kan det försvåra mobiliseringen av s-väljare vid valet till EU-parlamentet. Motivationen att rösta är redan låg på vissa håll och nu riskerar tröskeln att höjas ytterligare, säger Ulf Bjereld.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag