Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Statsvetaren: "Det är förstås orimligt"

"Det som gör detta speciellt är att uttalandet inte hade något med polisen att göra", säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld. Foto: Adam Ihse / Tt / TT NYHETSBYRÅN

"Att en tomte försvarar en annan är kanske inte så förvånande ändå. Men statsmannamässigt är det inte", skrev SD:s Richard Jomshof på Twitter om Morgan Johanssons stöd till Dan Eliasson.

Foto: Christian Örnberg

Justitieminister Morgan Johansson ger stöd till rikspolischef Dan Eliasson efter kritiken mot Sverigedemokraterna.

Enligt statsvetaren Ulf Bjereld kan detta komma att förändra hur myndighetschefer i framtiden får uttala sig.

– Att myndighetschefer ska sätta betyg på politiska partier är förstås orimligt, säger han.

Det var under en presskonferens på torsdagsmorgonen som Morgan Johansson uttalade sitt stöd för Dan Eliasson, efter att Eliasson fått hård kritik för sina uttalanden om Sverigedemokraterna och deras ledare Jimmie Åkesson.

– SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, sa Johansson enligt TT.

Han uppmanade även andra statstjänstemän att uttala sig om de uppfattar att det behövs.

– Jag tycker att det är bra när statstjänstemän markerar mot värderingar som strider mot det vi har att försvara.

Det uttalade stödet fick snabbt kritik i sociala medier. Bland andra var Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof inte nöjd med Johanssons uttalande. På Twitter skrev Jomshof:

"Att en tomte försvarar en annan är kanske inte så förvånande ändå. Men statsmannamässigt är det inte."

 

 

 

 

"Har aldrig hänt förut"

Nu kan Morgan Johanssons uttalande få stora effekter på framtida myndighetschefers uppdrag.

Det menar den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld, som pekar på att det kan bli en diskussion om praxis efter turerna kring Dan Eliasson.

– Tidigare har det funnits myndighetschefer som har uttalat sig om arbetsmarknaden eller arbetslösheten, men då har det handlat om områden som är kopplade till hans eller hennes yrkesroll. Det som gör detta speciellt är att uttalandet inte hade något med polisen att göra. Mig veterligen har det aldrig hänt förut och således har heller inte någon minister uttalat sig på ett liknande sätt tidigare, säger han.

Han menar att grundregeln för en myndighetschef är att denne inte ska ge några politiska kommenterar. Samtidigt så menar han att dagens situation saknar historiskt motstycke.

– Att myndighetschefer ska sätta betyg på politiska partier är förstås orimligt, men Sverigedemokraterna är inget vanligt parti. Om man som chef inte får markera avstånd mot något man uppfattar som rasism kan man hamna i en annan konstig sits, säger Ulf Bjereld.

"Det får stå för honom"

Sedan Dan Eliassons uttalande under Almedalsveckan har flera verksamma poliser uttalat sig i frågan. En polisinspektör i Göteborg, Anders Karlsson, har valt att anmäla Eliasson för tjänstefel.

Även polisförbundet har kritiserat uttalandet, men man vill inte kommentera Morgan Johanssons uttalade stöd för rikspolischefen.

– Vi känner inte att det finns mer att tillföra. Att Morgan Johansson stöder Dan Eliasson får stå för honom. Vi vet att enskilda poliser har riktat kritik mot honom men mig veterligen har ingen hört av sig till oss i facket om detta, säger Åsa Märs, kommunikationschef på Polisförbundet.