Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statsvetare: "Vanskligt att dra några slutsatser"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu varnar statsvetaren Andreas Johansson Heinö för att dra för stora växlar av SD:s resultat på 25,2 procent i Yougov-mätningen.
Foto: Göteborgs Universitet
– Problemet med Yougov är att de använder sig av slumpmässigt utvalda personer, säger Heinö.
Foto: Cornelia Nordström

Sverigedemokraterna är Sveriges största parti, enligt en färsk undersökning som Yougov utfört på uppdrag av Metro.

Men nu varnar statsvetaren Andreas Johansson Heinö för att dra för stora växlar av SD:s resultat på 25,2 procent.

– Problemet med Yougov är att de inte använder sig av slumpmässigt utvalda personer. Detta är en självrekryterad panel där vi inte vet på vilket sätt de svarande avviker från befolkningen i stort, säger han.

Vid midnatt under natten till torsdag offentliggjordes en ny opinionsundersökning som institutet Yougov utfört på uppdrag av Metro.

Resultatet - att SD är Sveriges största parti med 25,2 procent av väljarsympatierna - slog ned som en bomb och väckte snabbt starka reaktioner från både sympatisörer och politiska motståndare.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö menar att det inte går att dra för stora växlar av mätningen.

– Det är väldigt vanskligt att dra några slutsatser från en enskild mätning från Yougov som använder självrekryterade paneler, säger han.

Undersökningen grundas på svar från 1 527 personer som själva har anmält sig för att delta i panelen. Enligt mätinstitutet är urvalet representativt vad gäller kön, ålder, religion och röstfördelning i valet 2014.

M och S står inför utmaning

– Problemet med Yougov är att de inte använder sig av slumpmässigt utvalda personer. Detta är en självrekryterad panel där vi inte vet på vilket sätt de svarande avviker från befolkningen i stort, säger han.

Oavsett tillförlitligheten i Yougovmätningen så är opinionsinstituten överens om att SD har växt sedan valet i höstas, då man fick knappt 13 procent av rösterna.

Partiets framfart i opinionsmätningarna innebär ett stort stressmoment för de andra två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, menar statsvetaren.

– Den pressen är redan väldigt stor, det råder ingen tvekan om. Både S och M har tappat väldigt många väljare och det finns en risk för dem att det fortsätter åt det hållet, säger Andreas Johansson Heinö och fortsätter:

– Den analys som man rimligen gör inom M och S är att SD växer tack vare invandringspolitiken och då kvarstår frågan om man ska konkurrera om de väljarna eller om man ska acceptera att detta är en bieffekt av att man håller fast vid en någorlunda liberal invandringspolitik och i stället försöka vinna tillbaka väljarna på ett annat sätt. Det är en utmaning man står inför.

Pressar andra partierna

Också Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, menar att man behöver större underlag från flera mätinstitut innan man kan slå fast att SD ligger på en så hög nivå som Yougov-mätningen föreslår.

– Samtidigt så är jag inte ett dugg förvånad att det har blivit på det här sättet. Det stämmer överens med den intuitiva uppfattningen om vad som är på väg att hända i svensk politik, säger han.

Ljunggren menar att en trolig effekt av SD:s växande opinionsstöd är att övriga partier gör en omläggning av sin konkreta politik inom ramen för invandring och integration.

– Då är det antagligen de andra två stora partierna och kanske ytterligare något parti som får hitta en uppgörelse kring det här, säger Stig-Björn Ljunggren.

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld är inne på motsatt linje:

– De övriga politiska partierna har varit svaga på att utmejsla konflikter som finns mellan höger och vänster. Det finns skillnader mellan det borgerliga blocket och de rödgröna i invandringspolitiken. I stället för att fokusera på Sverigedemokraterna så bör man utveckla sin egen politik och visa på en bredd i frågan, säger han och fortsätter:

– För många väljare står SD ensamma mot de övriga sju partierna i invandringsfrågan. För den som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik så har man bara SD att välja på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.