Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsvetare: V måste få med fler för att fälla Löfven

Marie Demker tror det blir svårt för V att genomföra sitt misstroendelöfte om det skulle bli aktuellt.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt hotar att fälla Stefan Löfven om den nya regeringen inför marknadshyror eller gör ingrepp i arbetsrätten.

Han kallar det ett misstroendelöfte.

– Då måste Sjöstedt få ihop 175 mandat, så V plus SD räcker inte, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Ebba Busch Thor, KD, har dock svarat att hon är redo att fälla Löfven. Även M-ledaren Ulf Kristersson säger att han är beredd.

Vänsterpartiets besked att man släpper fram Stefan Löfven som statsminister på fredag kom med en reservation.

Ett misstroendelöfte kallade Sjöstedt detta. Han lovar att försöka avsätta den statsminister som ger sig på vänsterns hjärtefrågor hyror och arbetsrätt.

”Inte jättetroligt att det sker”

Enligt flera statsvetare Expressen talat med  blir det svårt i praktiken eftersom V skulle behöva stöd av fler partier för att lyckas med en sådan kupp.

– De måste få ihop 175 mandat som ska rösta för ett misstroende. V och SD blir inte 175 mandat, och M och KD lär knappast rösta för när det gäller dessa frågor, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

För att begära en misstroendeförklaring räcker dock 35 mandat (Vänsterpartiet har 28).

Jenny Madestam tror löftet ska ses som en markering av Jonas Sjöstedt.

– Vänsterpartiet har just inget annat val än att markera mot detta. Det vore tjänstefel annars.

KD-ledaren Ebba Busch Thor svarar dock på en rak fråga att hon är beredd att fälla Löfven vid en misstroendeförklaring. 

– Jag har svårt att se att vi från Kristdemokraternas sida skulle rädda kvar en regering vi inte tycker borde ha tillträtt, säger Busch-Thor.

Även Ulf Kristersson, M, säger sig vara beredd att stötta en misstroendeförklaring, om den dyker upp.

”Det vore cyniskt”

Statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet tror däremot inte att M eller KD skulle gå emot regeringen om det gällde två frågor, arbetsrätt och marknadshyror, där de i grunden är positiva till förändringar. Det vore cyniskt, menar hon.

– Just nu är många upprörda och säger många saker. När det sjunker undan får vi se. Jag har svårt att tro att M eller KD skulle göra det bara för att bråka. Detta är förslag de är positiva till.

 

Misstroendeförklaring

Riksdagen kan på förslag av minst 35 ledamöter uttala sitt misstroende mot ett enskilt statsråd eller mot hela regeringen. Vid sådant misstroendevotum krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen. Gäller misstroendet statsministern måste hela regeringen avgå.

Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger hittills – men aldrig sagt ja. Två gånger har hotet om en misstroendeförklaring haft effekt. 1981 avgick regeringen Fälldin och 1988 justitieminister Anna-Greta Leijon (S), eftersom man kunde förutse att riksdagen skulle rösta för att de skulle avgå.

Källa: Riksdagen

 

 

Vilka är vinnarna i den här regeringsbilningen?

– Vinnare är både den gamla regeringen som får sitta kvar, samt C och L som fått igenom mycket av sin politik, svarar Marie Demker.

Förlorare?

– Alliansen som helhet är ju upplöst, så de är en förlorare. Även SD som får svårt att få något inflytande i riksdagen. Vänsterpartiet är också på förlorarsidan.

Jenny Madestam:

– Vinnare så här långt är Stefan Löfven som hamnar i regering och får behålla statsministerposten. Även C och L för att deras politik realiseras.

– Förlorarna är V och KD, M och SD.

 

Förslagen som får Sjöstedt att se rött

Det är framför allt två punkter i överenskommelsen mellan S, MP, C och L som Vänsterpartiet förgäves försökt stoppa i samtalen med Stefan Löfven. Dessa är:

Arbetsrätten reformeras

Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar. Utredningen ska i dessa frågor och generellt särskilt beakta de små och medelstora företagens behov av flexibilitet.

Marknadshyror

Fri hyressättning vid nybyggnation ska införas. Lägenheternas kvalitet och läge ska få ett större genomslag i hyressättningen. Straffen ska höjas för försäljning av svartkontrakt samtidigt som köp av detsamma kriminaliseras.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.