Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsvetare: S måste återskapa förtroendet

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Foto: Bernt Claesson

På tisdagen gav Omar Mustafa sin version av turbulensen kring honom och partiet i samband med att han fick lämna partistyrelsen efter bara en vecka.

Han riktade kritik mot S och meddelade även att han lämnat partiet.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, säger att oavsett vem som har rätt i härvan kring Omar Mustafa så är konsekvenserna besvärliga för partiet.

– Stefan Löfvens första prioritet som partiledare har varit att återställa ordningen i ett sargat parti med motsättningar och med en mycket turbulent period bakom sig. Fram till den här affären har han lyckats väl med den uppgiften, nu är man tillbaka på ruta ett helt plötsligt.

Tidigare har bilden av Socialdemokraterna varit att partiet är framgångsrikt när det gäller organisationen, anser Möller.

– Nu är bilden att det här inte verkar fungera särskilt bra, om man uttrycket det milt. Först Juholt-debaclet och turerna när han valdes och sedan det här med Mustafa.

Sänder signaler till muslimer

Vad tror du händer nu?

– Svårbedömt, den här affären rullar på dag efter dag. Det lär det väl inte göra så länge till om det inte dyker upp nytt bränsle i diskussionen. Vad det handlar om för Socialdemokraterna är att försöka återupprätta tilltron till Socialdemokratin som ett kompetent och regeringsdugligt parti. Det är klart att det ställer frågor kring regeringsdugligheten om man inte ens klarar av att sköta sina interna angelägenheter på ett rimligt sätt, men jag har svårt att se att det bli en avgörande fråga.

En annan aspekt som Tommy Möller ser är att Mustafa-affären väcker frågor om hur partierna möter det mångkulturella samhället,

– Det sänder framför allt signaler till muslimer i Sverige. Det är i första hand olyckligt för Socialdemokraterna som parti, men skickar kanske en mer genomgripande signal om att det politiska systemet inte kan, vill eller förmår inkludera muslimerna. Det har i alla fall diskuterats i de banorna.

Olika bilder

Ulf Bjereld är S-märkt statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet. Han menar att Omar Mustafa ger en helt annan bild av vad som var orsaken till hans avhopp.

– Den är helt annorlunda än den Veronica Palm gav när det gäller den avgörande punkten, nämligen vilka motiv som låg bakom att han fick avgå. Hon har lyft fram att han inte var trovärdig i att han inte skulle återupprepa sina inbjudningar. Han själv säger att där fanns det inget tvivel från Palms sida utan i stället ansåg man att det blivit för mycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.