Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsvetare: Risk för dödläge efter valet

Silvio Berlusconi.
Foto: Franco Origlia

Italienska medier rapporterar om kaosprognoser när Silvio Berlusconi ser ut att gå framåt i senaten, samtidigt som Pier Luigi Bersanis vänsterallians verkar segra i underhuset.

– Det kan bli ett parlamentariskt dödläge, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar till Expressen.se.

Precis som många fruktat kommer det italienska valet förmodligen att stå utan någon klar vinnare.

Medan Pier Luigi Bersanis vänsterallians verkar gå mot en seger i underhuset ser kampen mot Silvio Berlusconi jämn ut i senaten. När drygt hälften av rösterna hade räknats såg Silvio Berlusconis koalition ut att ta mer plats i senaten än vad man tidigare trott.

De snabbgjorda vallokalsundersökningarna som presenterades direkt efter att vallokalerna stängts klockan 15 i dag gav vänstern runt 35 procent i underhusvalet, mot högerns cirka 30 procent. Därmed hade vänstern en klar majoritet i enlighet med det valsystem som garanterar det största blocket minst 55 procent av mandaten, skriver TT.

Beppe Grillo stark

I överhuset – där platserna fördelas enligt röstandet i var och en av Italiens 20 regioner – såg dock läget helt annorlunda ut.

Högern verkade vinna inte bara i nyckelregionen Lombardiet utan även i exempelvis Sicilien och Kampanien. Enligt analyscentret Cise tydde det på ett överhus med Grillo-rörelsen som avgörande vågmästare, utan chans för vänstern att få en majoritet ens med stöd av avgående premiärminister Mario Montis koalition.

Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, tror att parterna kan bli tvungna att förhandla.

– Det kan bli ett parlamentariskt dödläge. Det blir svårt, säger hon till Expressen.se.

Beppe Grillos Rörelsen 5 stjärnor visar sig riktigt starka, både i senaten och i underhuset.

– Om Grillo får 19 procent är det jättemycket. Största skrällen är nog att ett parti som ställer upp för första gången i ett nationellt val nästan får 20 procent. Det här visar att det är möjligt att mobilsera väljare snabbt, säger Ann-Cathrine Jungar till Expressen.se.

"Omöjligt att regera"

– Om det blir så här så blir nästa parlament omöjligt att regera. Då är det bara att snabbt utlysa nyval och rösta på nytt, säger Enrico Letta, biträdande partisekreterare i Bersanis parti DP till italiensk tv, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Inne på Bersani-partiet DP:s pressvalvaka i Rom konstaterar Natalie Sial från svenska Socialdemokraterna att det råder konstig stämning. Hon har arbetat med Bersanis kampanj under valspurten.

– Det är alldeles för tidigt för att säga någonting. Tv-kanalerna rapporterar olika saker. Här inne är folk väldigt avvaktande. De vill ha de exakta siffrorna först, berättar Sial för TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.