Trots att läget ser dystert ut för statsminister Stefan Löfven kan han till slut bli vinnaren i den politiska krisen. Ett tänkbart scenario är att han blir kvar som statsminister, nu för en majoritetsregering med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
Detta enligt Olof Peterson, tidigare professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet som i mer än ett halvsekel har följt och forskat om svensk politik.

Helt öppet läge
– Annie Lööf nämnde under onsdagen ordet "blocköverskridande". Det är anmärkningsvärt. Är C och L villiga att bryta alliansen och regera med S och MP? säger Olof Petersson.
– Det är ett helt öppet läge. Eftersom signalen är att alliansen inte vill regera med aktivt stöd av SD ligger en blocköverskridande regering närmast till hands.
– Så Löfven kan vara den som är gladast. Han kan få en majoritetsregering och splittra borgerligheten. Men det är många hinder på vägen dit, säger han.
Olof Petersson förklarar att om regeringen avgår sitter den kvar som expeditionsministär för att sköta de löpande ärendena, men inte ta några stora politiska initiativ. Under tiden ska talmannen Urban Ahlin rådgöra med partiledarna för att försöka få fram en ny regering som accepteras av riksdagen.
LÄS MER: 7 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen
Kan ta lång tid
Det är en process som kan ta lång tid. Petersson påpekar att i Sverige är vi vana vid korta talmansrundor, men att i andra länder kan det ta månader och år. Till exempel i Belgien där en regeringsbildning tog 1,5 år.
– En alliansregering kräver aktivt stöd av SD för att slå de rödgröna. Det är samma situation som efter valet. Reinfeldt kunde ha bildat en sådan regering för tre år sedan, säger Olof Petersson.
– Det är samma konstellation i riksdagen i dag. Alliansen måste i så fall ha väldigt bra förklaringar till vad som har ändrats och varför de inte satt kvar 2014.

– C och L håller fast vid den tidigare uppfattningen. Det öppnar för en blocköverskridande regering, som Löfven länge har velat ha. Det är ett scenario som inte kan uteslutas, säger han.
Olof Petersson – som bland annat ledde den stora Maktutredningen på 1980-talet och som har skrivit en rad läroböcker i statskunskap samt många böcker om svensk och internationell politik – understryker att det kommer att krävas många och långa förhandlingar innan Sverige får en blocköverskridande regering. Han säger att C och L kommer att ställa hårda krav för att sitta i en Löfvenledd regering. På samma sätt som SD "inte säljer sig billigt" om de ska stödja en alliansregering, säger han.
"Politisk svaghet"
Enligt Petersson är regeringens avgång det troligaste scenariot. Om Löfven skulle låta de tre ministrarna Ygeman, Hultqvist och Johansson avgå vore det "en väldig signal om politisk svaghet".
Och att Löfven skulle gå till extraval på en fråga som gäller misskötsel och "haveri" med Löfvens egna ord är också osannolikt, anser han.

Statsvetaren Torbjörn Larsson. anser att det är högst troligt att tre ministrar kommer att avsättas – eller avgå – efter alliansens misstroendeförklaring.
– Nu har Sverigedemokraterna avgörandet i sin hand, säger han.
Alliansen väcker misstroendeförklaring mot tre statsråd: Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist. Riksdagen har röstat om misstroendeförklaringar sju gånger tidigare. Det har alltid blivit nej.
Men Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror att det blir annorlunda denna gång.
SD och alliansen i majoritet
Avgörandet ligger nu hos SD – som har sagt att de stöttar alliansen i frågan. Tillsammans har de majoritet.
– SD och de borgerliga har majoritet i riksdagen och jag kan svårligen tänka mig att SD inte stöder en misstroendeomröstning. De har uttalat sig mest kritiskt hittills, säger Torbjörn Larsson.
LÄS MER: V och SD: Utesluter inte misstroendeförklaring
Nu måste riksdagen samlas – men det är oklart när det kan ske eftersom det ännu är semester.
– Därefter kan ministrarna entledigas tämligen omgående, säger Torbjörn Larsson.

Löfven kan utlysa nyval
Vad finns för alternativ?
– Ministrarna kan välja att avgå om de inser att slaget är förlorat. Stefan Löfven kan också hota med att avgå eller med att utlysa nyval men jag undrar om tre ministrar är tillräckligt mycket för att få regeringen att ta till sådana motvapen.
LÄS MER: K-G Bergström: "Bevis på att alliansen inte är död"
Vad innebär detta för regeringen?
– Det är ett allvarligt bakslag. Det är svårt att veta hur en sådan här spänning mellan regeringen och oppositionen utvecklas men statsministern kan bli mycket upprörd och det riskerar spilla över på framtiden och möjligheten till konstruktiva diskussioner mellan blocken.
Torbjörn Larsson fortsätter:
– Långsiktigt är det inte bra att odla en förstärkt konflikt givet det parlamentariska läget. Om ett år kanske oppositionen har tagit över och har man då skapat ett prejudikat för att sparka många ministrar kan det fortsätta.