Förtroendet bland väljarna för Stefan Löfven är nere på 21 procent, enligt TV4/Novus senaste förtroendemätning. Foto: Pelle T NilssonFörtroendet bland väljarna för Stefan Löfven är nere på 21 procent, enligt TV4/Novus senaste förtroendemätning. Foto: Pelle T Nilsson
Förtroendet bland väljarna för Stefan Löfven är nere på 21 procent, enligt TV4/Novus senaste förtroendemätning. Foto: Pelle T Nilsson
Utrikesminister Margot Wallström har också tappat stort men toppar förtroendeligan inom regeringen. Foto: Axel ÖbergUtrikesminister Margot Wallström har också tappat stort men toppar förtroendeligan inom regeringen. Foto: Axel Öberg
Utrikesminister Margot Wallström har också tappat stort men toppar förtroendeligan inom regeringen. Foto: Axel Öberg

Statsvetare om krisen i S: "Läget är allvarligt"

Publicerad

Nya bottennoteringar i förtroendet för Stefan Löfven och hans ministerkollegor sammanfaller med det låga stödet för regeringspartierna i opinionen.

– Läget är allvarlig och det tycks dröja innan kommer en vändning både för Löfven och regeringen, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.

Drygt ett år efter att regeringen tillträdde är statsminister Stefan Löfvens förtroende bland väljarna nere på 21 procent, enligt TV4/Novus senaste förtroendemätning.

Utrikesminister Margot Wallström har också tappat stort men toppar förtroendeligan inom regeringen. Samtidigt backar även Gustav Fridolin och Åsa Romson, språkrör i det andra regeringspartiet Miljöpartiet, rejält.

– Margot Wallström har inte levt upp till förhoppningar som fanns, säger Marja Lemne.

Tillsammans med det dåliga förtroendet för ministrarna har dessutom regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet gått dåligt i väljaropinionen.

Flyktingfrågan hinder

Flyktingfrågan har dominerat under hösten och i kristider brukar den sittande regeringen normalt gynnas och stödet ökar.

– Här ser vi ett annat mönster som bryter mot det vanliga, det är ganska exceptionellt, säger Marja Lemne.

En annan faktor som kan ligga bakom raset är regeringens ryckighet i flyktingpolitiken, menar Lemne. Först har regeringen betonat det solidariska i att vi tar emot fler per capita än någon annan i EU, sedan säger de plötsligt att nu går det inte och sätter in starka åtgärder åt andra hållet.

Att man säger sig ha levt upp till ett stort antal vallöften har heller inte hjälpt upp siffrorna.

– Det finns ett stort missnöje hos väljarna. Och man har inte kommit med svar i många frågor utan hänvisar till utredningar och att myndigheter ska komma med lösningar.

Ygeman ljus i mörkret

Inrikesminister Anders Ygeman, som haft en framträdande roll i medier under flyktingkrisen, är den ende av ministrarna som noterar en betydande ökning i förtroende. Han sätt att ge raka svar kan vara en del av framgångsreceptet.

– Ygeman inger förtroende och är lite lugn och tråkig. Det är inte något medryckande och tjusigt utan att han växer med sina uppgifter som har gett utslag, säger Lemne, och fortsätter:

– Det är lite förvånande att det är Ygeman som har synts och inte statsministern. Man kan ha olika syn på ledarskap, och Löfven kanske tror på delegering, men man kan passera en gräns för när landets ledare måste axla landsfaderansvaret. Där har vi inte sett Löfven särskilt mycket. Om det är medvetet får framtiden svara på.

Om regeringen ska kunna vända uppåt i opinionen krävs mer av beslutsamhet och att Löfven måste bli mer synlig, enligt Lemne. Kanske är det också dags för Löfven att byta ut vissa ministrar.

– Om jag var Löfven skulle jag tänka över sammansättningen i regeringen. Han borde helt klart ta sig en funderare på det, säger hon.

Stora frågor

Andra stora frågor som regeringen måste visa handlingskraft i är samhällsbyggarfrågor: Bostadsbristen, ungdomsarbetslösheten, utbildningsområdet och i sociala frågor.

– Något måste göras, man kan inte bara sitta still i båten och vänta utan regeringen måste visa handlingskraft över hur vi ska hantera de här utmaningarna. Det måste ske saker oavsett flyktingvågen eller inte. Det är farligt tro att det löser sig, säger Marja Lemne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag