Statsvetare om krisen i S: "Läget är allvarligt"

Förtroendet bland väljarna för Stefan Löfven är nere på 21 procent, enligt TV4/Novus senaste förtroendemätning.
Foto: Pelle T Nilsson
Utrikesminister Margot Wallström har också tappat stort men toppar förtroendeligan inom regeringen.
Foto: Axel Öberg

Nya bottennoteringar i förtroendet för Stefan Löfven och hans ministerkollegor sammanfaller med det låga stödet för regeringspartierna i opinionen.

– Läget är allvarlig och det tycks dröja innan kommer en vändning både för Löfven och regeringen, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.

Drygt ett år efter att regeringen tillträdde är statsminister Stefan Löfvens förtroende bland väljarna nere på 21 procent, enligt TV4/Novus senaste förtroendemätning.

Utrikesminister Margot Wallström har också tappat stort men toppar förtroendeligan inom regeringen. Samtidigt backar även Gustav Fridolin och Åsa Romson, språkrör i det andra regeringspartiet Miljöpartiet, rejält.

– Margot Wallström har inte levt upp till förhoppningar som fanns, säger Marja Lemne.

Tillsammans med det dåliga förtroendet för ministrarna har dessutom regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet gått dåligt i väljaropinionen.

Flyktingfrågan hinder

Flyktingfrågan har dominerat under hösten och i kristider brukar den sittande regeringen normalt gynnas och stödet ökar.

– Här ser vi ett annat mönster som bryter mot det vanliga, det är ganska exceptionellt, säger Marja Lemne.

En annan faktor som kan ligga bakom raset är regeringens ryckighet i flyktingpolitiken, menar Lemne. Först har regeringen betonat det solidariska i att vi tar emot fler per capita än någon annan i EU, sedan säger de plötsligt att nu går det inte och sätter in starka åtgärder åt andra hållet.

Att man säger sig ha levt upp till ett stort antal vallöften har heller inte hjälpt upp siffrorna.

– Det finns ett stort missnöje hos väljarna. Och man har inte kommit med svar i många frågor utan hänvisar till utredningar och att myndigheter ska komma med lösningar.

Ygeman ljus i mörkret

Inrikesminister Anders Ygeman, som haft en framträdande roll i medier under flyktingkrisen, är den ende av ministrarna som noterar en betydande ökning i förtroende. Han sätt att ge raka svar kan vara en del av framgångsreceptet.

– Ygeman inger förtroende och är lite lugn och tråkig. Det är inte något medryckande och tjusigt utan att han växer med sina uppgifter som har gett utslag, säger Lemne, och fortsätter:

– Det är lite förvånande att det är Ygeman som har synts och inte statsministern. Man kan ha olika syn på ledarskap, och Löfven kanske tror på delegering, men man kan passera en gräns för när landets ledare måste axla landsfaderansvaret. Där har vi inte sett Löfven särskilt mycket. Om det är medvetet får framtiden svara på.

Om regeringen ska kunna vända uppåt i opinionen krävs mer av beslutsamhet och att Löfven måste bli mer synlig, enligt Lemne. Kanske är det också dags för Löfven att byta ut vissa ministrar.

– Om jag var Löfven skulle jag tänka över sammansättningen i regeringen. Han borde helt klart ta sig en funderare på det, säger hon.

Stora frågor

Andra stora frågor som regeringen måste visa handlingskraft i är samhällsbyggarfrågor: Bostadsbristen, ungdomsarbetslösheten, utbildningsområdet och i sociala frågor.

– Något måste göras, man kan inte bara sitta still i båten och vänta utan regeringen måste visa handlingskraft över hur vi ska hantera de här utmaningarna. Det måste ske saker oavsett flyktingvågen eller inte. Det är farligt tro att det löser sig, säger Marja Lemne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.