Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Statsvetare: C och L kan ta steget in i regeringen

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) klarade misstroendeomröstningen med tre rösters marginal. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Centerledaren Annie Lööf i riksdagen på tisdagen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerns beslut att rädda Annika Strandhäll kan få långtgående politiska konsekvenser. Det menar partiföreträdare och statsvetare Expressen talat med.

Annie Lööf och den falang i partiet som drev på för samarbetet med Socialdemokraterna har stärkts av framgången i söndagens EU-val, och det faktum att väljarna tycks ge grönt ljus till partiets sidbyte i svensk politik. 

Och om Erik Ullenhag nu väljs till ny L-ledare, vilket mycket pekar på, kan C och L komma att ta steget in i Stefan Löfvens regering, tror statsvetaren Svend Dahl.

Efter en rad motgångar för Socialdemokraterna var det åter muntra miner inom partiet på tisdagseftermiddagen efter att ha vunnit kraftmätningen mot Moderaterna i riksdagen rörande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Det nedröstade misstroendet är inte bara en betydelsefull seger för Socialdemokraterna. Det kommer sannolikt också få betydande konsekvenser för svensk politik i stort. 

Stefan Löfven hade redan förra veckan bestämt sig för att ta strid för Strandhäll, enligt Expressens källor. Och så fort EU-valet var över satte statsministern planen i verket när han på måndagen sa att ”hatsvansen kommer att dansa och dricka champagne om en sådan oseriös kampanj skulle lyckas”.

Det blev i stället Stefan Löfven som lyckades. Med stor hjälp av Centerns rekordresultat i EU-valet. 

”Hållbarhet i samarbetet”

Enligt flera i Centerpartiet som Expressen talat med har den falang i partiet som drivit på för det nya samarbetet med S stärkts av partiets framgångar, som även visat sig i opinionsmätningar som rör riksdagsval.

– Det visar att samarbetet fungerar och att det finns en hållbarhet i det för vår del, säger en tung företrädare. 

Det faktum att Centern inte straffas av väljarna på det sätt som många trodde – och som skett tidigare när man samarbetat med S – är något som statsvetare menar kan vara ett tecken på ett avgörande skifte.

Annika Strandhäll får en klapp av Stefan Löfven när det står klart att hon klarar misstroendeomröstningen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Centerpartiet har historiskt haft stora problem med sin trovärdighet bland borgerliga väljare, och straffades hårt när man samarbetade med Göran Persson på 1990-talet. Och det var först med Maud Olofsson som man tydligt manövrerade in sig som en del i ett borgerligt block, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Men nu är det relevant att ställa frågan: Är det lika förödande och problematiskt för Centerpartiet i dag att inte uppfattas som en del i borgerligheten? Det är för tidigt att svara på den frågan, men hittills kan man konstatera att partiet hållit ställningarna i opinionen, säger Tommy Möller.

Att Centern nu tog ställning för Socialdemokraterna och mot Moderaternas misstroende leder ofrånkomligen till att C än tydligare befäster sin position som stödparti till S, menar Tommy Möller.

Lööf: ”Tar ansvar”

Annie Lööf själv vill dock inte se ställningstagandet på det viset.

– Det ska ses som att vi är ett parti som tar ansvar och har fokus på sakförhållanden, säger Centerledaren till Expressen.

– Däremot är vi väldigt glada över den framgång vi nått i EU-parlamentsvalet där vi kan se ett mycket starkt stöd för vår gröna politik och vår kamp mot högerpopulismen, fortsätter hon.

Vad Centerns ställningstagande om Strandhäll leder till återstår att se, men det höga tonläget mellan inte minst Centerpartiet och Kristdemokraterna, som kryddades med nya hårda angrepp från KD på tisdagen, gör att vägen tillbaka till alliansen framstår som lång.

Erik Ullenhag (L) höll presskonferens på tisdagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tisdagens andra stora politiska händelse, Erik Ullenhags kliv fram i offentligheten som kandidat till partiledarposten i Liberalerna, kan också komma att befästa den nya politiska ordning som växt fram i och med januariöverenskommelsen.

Skulle Erik Ullenhag bli vald, vilket mycket just nu pekar på, ökar det sannolikheten för att det nya mittensamarbetet permanentas – även om han själv håller dörren till alliansen öppen. 

Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån, menar att Liberalernas opinionsutveckling kommer få stor betydelse för samarbetet med S.

– Många av de farhågor som fanns internt när man ingick januariöverenskommelsen har besannats i och med att partiet förlorat attraktionskraften i för partiet viktiga väljargrupper. Hur opinionen utvecklas det kommande ett till två åren tror jag kommer vara avgörande, säger Dahl.

Björklund drev på

Men förutsatt att Erik Ullenhag, om han nu väljs, får upp partiets siffror tror Svend Dahl snarare på ett fördjupat samarbete mellan S, C och L.

– Jag tror att vi kommer få se en diskussion kanske redan till hösten om de här partierna ska ta steget fullt ut och sätta sig i regeringen för att bevaka sina intressen, säger han.

Att Liberalerna skulle ingå i Stefan Löfvens regering var också något som Jan Björklund drev på för i vintras, men tvingades backa från eftersom han inte fick den egna riksdagsgruppen med sig. Men med en ny partiledare kan situationen bli en annan.

Även Tommy Möller menar att diskussionen om en koalitionsregering kan komma att aktualiseras framöver. 

– Både Centern och Liberalerna har nog redan fått erfara att det är en tuff situation att genomföra det här 73-punktsprogrammet utan att sitta i regeringen. Som regeringsparti har man helt andra möjligheter att kontrollera och övervaka beslutsprocesser och får också en helt annan makt över dagordningen, säger Tommy Möller.