Finansminister Anders Borg bor i studentlägenhet. Foto: Suvad Mrkonjic
Finansminister Anders Borg bor i studentlägenhet. Foto: Suvad Mrkonjic

Statsråden bryter mot reglerna

Publicerad
Uppdaterad
Även politiker kan ha svårt att hitta bostad i Stockholm.
Finansminister Anders Borg bor i en studentlägenhet som tillhör försvarshögskolan och tre statsråd bor kvar i riksdagslägenheter - trots att de inte har rätt till det, avslöjar Metro.
Tidningen har kartlagt hur statsråden bor i Stockholm. Till skillnad från riksdagsledamöterna får ministrarna själva ordna med övernattningsbostad.
Men det är inte alla som gör det, avslöjar Metro.
Bland de statsråd som pendlar från övriga Sverige har nästan en fjärdedel köpt en bostadsrätt som övernattningslägenhet. Resten har problem att hitta bostad.

Helt emot reglerna

Bostadsminister Stefan Attefall och socialminister Göran Hägglund bor kvar i ettor som är avsedda för riksdagsledamöterna, vilket är helt emot reglerna.
Det samma gäller jordbruksministern Eskil Erlandssson.
Hans pressekreterare Anna-Karin Nyman säger först till Metro att han ordnat lägenheten ”helt på egen hand”. Men när hon konfronteras med uppgifterna låter det så här:
- Okej, vilken artikel har du tänkt skriva?, säger hon till Metro.

Borg i studentlägenhet

Finansminister Anders Borg som pendlar från Södermanland har löst sin bostadssituation på ett annat sätt. Han bor i en studentlägenhet som tillhör Försvarshögskolans elever.
- Han har fått den helt enligt reglerna, säger Borgs pressekreterare Marcus Sjökvist till Metro.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag