Statsministerns starka ord – om pappans död i alzheimer

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Statsminister Magdalena Andersson berättar om pappans död i Alzheimers sjukdom.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson och maken Richard Friberg på kungamiddag 2021.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Magdalena Andersson och maken Richard Friberg på Nobelbanketten 2018.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Magdalena Andersson upptäckte på en middag att hennes pappa blivit sjuk i vad som visade sig vara alzheimer – och vet att hon själv löper hög risk att drabbas.

Det berättar statsministern i en personlig intervju i Femina. 

– Det är förhöjd risk absolut och det vet jag om, säger statsministern och tillägger att hon därför inte tänker på vad hon ”ska göra sen när jag är pensionär”.

Statsminister Magdalena Andersson talar i en öppenhjärtig intervju i Femina om när pappan drabbades av Alzheimers sjukdom, om hur hon håller sina barn borta från offentligheten och om att hennes man sköter hushållsarbetet hemma. 

Hon berättar för Feminas reporter Malin Roos att hon under sin karriär utsatts för manliga härskartekniker och stöttats av systerskap – och att hon tycker att företrädarna Göran Perssons och Fredrik Reinfeldts inte var ”så värst roliga”.

Stod nära pappan

Magdalena Andersson, 55, växte upp i Uppsala som ensambarn, pappan var universitetslektor, mamman lärare. Hon stod mycket nära sin pappa – och tog det därför mycket hårt när hon 1992 upptäckte att allt inte stod rätt till med honom. Det skedde när de åt middag på en restaurang i Wien där hon studerade.

– Det var uppenbart att pappa inte kunde greppa en hel meny. När han hade kommit ned en bit mindes han inte vad som stått där uppe. Det var svårt att beställa mat. Vi visste att något inte stämde och det gjorde också att det inte blev så dramatiskt när vi väl fick diagnosen, säger hon till Femina. 

Pappan var 66 år när han dog i sviterna av alzheimer. Hon själv var 35 år och hade just fått sitt andra barn – och säger att det är oklart om pappan var medveten om det andra barnets födelse.

”Förhöjd risk absolut”

Hon förklarar att hon vet att risken för att hon själv ska drabbas är hög på grund av ärftligheten.

– Det är förhöjd risk absolut och det vet jag om. Det har gjort att jag sedan pappa fick diagnosen verkligen inte har tänkt att ”det ska jag göra sen när jag är pensionär”, säger Magdalena Andersson.

Hon påpekar att hon försöker äta bra, hålla sig i form och undvika att stressa – för att minska riskerna.

Statsministern berättar att hon försöker hålla sina två barn – en 22-årig son som studerar statistik och en 20-årig dotter som studerat franska och jobbar – utanför rampljuset. Detta för att hon själv har valt att bli offentlig, inte barnen. Hon säger att de får bli kända av egen kraft om de så önskar och visar därför till exempel inte bilder av dem på sin privata Facebooksida.

Utsatts för härskartekniker

Hemma är det maken Rickard Friberg, professor i nationalekonomi, som sköter det mesta hushållsarbetet sedan hon blev finansminister 2014. Tidigare delade de ”jämlikt”.

Magdalena Andersson säger att det är viktigt med ”stöttande systerskap” och att hon ofta utsatts för manliga ”härskartekniker”. Som första kvinnliga statsminister i Sverige – andra nordiska länder hade kvinnor på den högsta posten långt tidigare – säger hon sig ha funderat på den svenska jämställdheten.

– De tidigare kandidaterna granskades på ett annat sätt än deras manliga motsvarigheter, både Mona Sahlin och Anna Kinberg Batra. Anna var ”så stel och inte så rolig”. Tjena, sen när blev Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt så värst roliga? Det var helt andra måttstockar, säger statsministern till Femina. 

Kurdistans nationalkongress: ”Vi lanseras som terrorister”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.