Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Statsministerns mobilmiss på Nobelbanketten

Statsminister Stefan Löfven med sin bordsdam France Leclerc, hustru till ekonomipristagaren Richard Thaler. Och ertappad med sin mobiltelefon. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON
Göran Perssons uppmärksammade mobilsamtal mitt under Nobelmiddagen 2003. Kronprinsessan tittar åt ett annat håll. Foto: JONAS EKSTROMER / PRESSENS BILD

Här gör statsminister Stefan Löfven en Göran Persson.

Han tar upp mobilen vid honnörsbordet under pågående Nobelmiddag. Ett etikettsbrott som heter duga!

– Det är inte okej att sitta och fippla med mobilen på en Nobelfest, såvida det inte är direkt kopplat till ämbetet, säger Mats Danielsson, expert på vett och etikett.

"En statsminister är alltid i tjänst", svarar regeringskansliet.

Det var Svensk Damtidning som först uppmärksammade Stefans Löfvens mobilmiss under Nobelbanketten.

Statsministern var placerad vid honnörsbordet tillsammans med kungligheter, Nobelpristagare och andra ledande politiker.

Plockade fram mobilen ur innerfickan

Stefan Löfven satt mellan France Leclerc och Joan Glashow, partners till var sin Nobelpristagare i ekonomi respektive fysik. 

Men uppmärksamma pressfotografer noterade att Löfven trots sällskapet fann tid att ägna sig lite åt sin - mobiltelefon. Statsministern ser ut att ha uppe mobilen för att kolla sms eller liknande innan den åker ner i innerfickan.

Statsministerns hustru Ulla Löfven vid Nobelbanketten. Här tillsammans med pristagaren Sheldon Glasgow. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Ett klart etikettsbrott, menar Mats Danielsson, expert på bemötande, som medverkade i Expressens tv-sändning från Nobelfesten.

– Det är absolut inte okej att sitta och fippla med mobilen vid middagsbordet, inte ens om man är statsminister, säger Danielsson.

Prinsessan Christina använde mobilen

Undantaget är om det gäller en viktig statsangelägenhet.

– Är det kopplat till ämbetet är det förstås en annan sak. Men jag tror helt enkelt att statsministern är som alla andra, det surrar till i mobilen så blir man nyfiken och tittar, förklarar Mats Danielsson som säger att Löfven inte var ensam om att kolla mobilen vid honnörsbordet.

– Jag såg att prinsessan Christina hade framme mobilen vid middagen också.

Prinsessan Christina vid Nobelbanketten. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Stefan Löfven gör alltså samma tavla som Göran Persson på Nobelfesten 2003. Då hade han kronprinsessan Victoria vid bordet men sågs sitta med mobilen tätt tryckt mot örat, medan prinsessan besvärat skruvade på sig och tittade åt ett annat håll.

Hon pryder skärmen i statsministerns mobil

Görans Persons mobilbabblande fick stor uppmärksamhet. Stefan Löfvens pressekreterare vid regeringskansliet, Ingela Nilsson, säger först att man inte har någon förklaring att ge angående Stefan Löfvens mobilhantering vid banketten.

– Jag återkommer om vi har någon kommentar, säger hon.

Pressekreteraren återkommer lite senare med en kommentar via sms:

"En statsminister är alltid i tjänst".

Hustrun pryder Stefan Löfvens bakgrundsbild i mobilen. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Expressen kan i alla fall, troligen som första tidning, berätta att statsministern som bakgrund på mobilen har en bild på sin kära hustru Ulla Löfven, 66. 

Detta framgår när man gör en delförstoring av bilden från Nobelfesten.

Innan paret Löfven begav sig till festen i Stockholms stadshus tog de för övrigt en bild i festkläder som lades upp  på statsministerns Instagramkonto.

 

https://www.instagram.com/p/BciR6_3Byjn/?taken-by=stefanlofven