Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statsministerns krav på M – efter svaret i SVT

Åkesson i SVT – vill inte välja mellan Biden och Putin.
Statsminister Magdalena Andersson, S.
Foto: JENS CHRISTIAN
M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s ”30 minuter”.
Foto: Skärmavbild / SVT

Jimmie Åkesson (SD) ville inte välja mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin under SVT:s utfrågning ”30 minuter”.

Statsminister Magdalena Andersson menar att det är ”oerhört allvarligt” – och kräver besked från Moderaterna.

– När det gäller relationen och det svenska förhållningssättet till Kreml brukar Moderaterna vara ett pålitligt parti. Nu är det dags för Ulf Kristersson att tydligt visa att det fortfarande gäller, säger Andersson till TT.

Det var under onsdagens utfrågning av Jimmie Åkesson i SVT:s ”30 minuter” som SD-ledaren återigen inte ville välja mellan den USA:s Joe Biden i USA och Rysslands president Putin. 

På frågan av programledaren Anders Holmberg om vilken politisk ledare Åkesson föredrar av Biden och Putin svarar Åkesson att det beror på kontext. 

– Det beror på kontexten. USA är en västerländsk demokrati och Ryssland är inte det, utan Ryssland är ett auktoritärt samhälle i dag och utvecklas ännu mer i den riktningen. Då väljer jag USA:s samhällssystem framför det ryska. 

Statsministern kritisk

Att det för Jimmie Åkesson inte är självklart vem av Biden och Putin han ska välja har lett till kritik från flera håll. Statsminister Magdalena Andersson säger att det är oerhört allvarligt. 

– Att Sverigedemokraterna inte kan säga om de föredrar USA:s president Biden framför Putin är oerhört allvarligt. Ryssland har placerat ut tusentals och åter tusentals soldater längs den ukrainska gränsen. Det här är en situation när det krävs tydlighet, stadga och ansvarstagande, säger Andersson på en pressträff inför torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

Moderaternas Ulf Kristersson tycker att det är ”obegripligt” att SD-ledaren Jimmie Åkesson inte vill välja.

– Jag kan inte förstå hur man inte kan välja mellan en demokratiskt vald president och den ryska presidenten Putin. Jag tror nog att nästan alla andra människor i Sverige kan göra det valet, säger Kristersson till TT.

Kräver besked hur M ställer sig till SD

Statsminister Andersson tycker inte att Kristerssons kritik är tillräcklig och vill ha besked om hur M ställer sig till SD.

– När det gäller relationen och det svenska förhållningssättet till Kreml brukar Moderaterna vara ett pålitligt parti. Nu är det dags för Ulf Kristersson att tydligt visa att det fortfarande gäller, säger Andersson i Bryssel.


Se även:

Migrationsministern om att Jimmie Åkesson undviker att välja mellan Vladimir Putin och Joe Biden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.