Statsministerns egna ord om tv-licensen

Publicerad

Radiotjänst menar att statsministern inte betalar tv-avgift.

Expressen träffade på torsdagen Fredrik Reinfeldt för att fråga honom personligen om hans syn på tv-avgiften.

– Jag vet bara att det pågår en diskussion mellan regeringskansliets jurister och Radiotjänsts jurister. Jag följer de instruktioner jag får, säger han i en intervju med Expressen TV.

På torsdagen avslöjade Sveriges Radios Ekot att Radiotjänst uppger att statsministern inte betalar tv-avgift.

Fredrik Reinfeldt säger till Expressen TV att det pågår en diskussion mellan regeringskansliet och Radiotjänsts jurister om hur man ska tolka svensk lagstiftning om detta.

– Jag har sedan en tid betalat förmånsvärde för att bo på Sagerska huset och då har jag följt de instruktioner jag har fått. Får jag nya instruktioner från regeringskansliet kommer jag att följa dem, säger han till Expressens reporter Diamant Salihu.

Radiotjänsts vd säger att du ska betala - har han fel?

– Det är det som juristerna diskuterar. Jag har ingen annan ambition än att följa de regler som gäller.

När du tillträdde fick ministrar avgå för att de inte betalade tv-avgift. Hur ser du på det?

– Fast det här är ju jurister som diskuterar svensk lagstiftning i ett läge där jag sedan en tid betalar förmånsvärde för att bo i Sagerska huset. Jag har varje ambition att följa lagstiftningen. När juristerna pratat klart, och jag möjligen får nya instruktioner, så kommer jag att följa dem.

Är det slarvigt av juristerna att inte ha koll på detta?

– Jag följer de instruktioner jag får och avvaktar de besked jag får, säger Fredrik Reinfeldt.

"Vi ska betala tv-licensen"

Kulturutskottet är det utskott i riksdagen som behandlar frågor om tv-licensen. Vice ordföranden, Ulf Nilsson (FP), har svårt att tro att statsministern medvetet avstår att betala för att spara pengar.

Jag tycker naturligtvis att det är viktigt att vi ska betala tv-licensen, men här verkar det ändå vara en diskussion mellan regeringskansliet och Radiotjänst om vilka regler som gäller, säger han.

Han tycker att läget hade varit annorlunda om Reinfeldt medvetet hade undvikit att betala, men att det inte finns något som talar för det här.

– Det är alltid beklagligt om man inte betalar det man ska, men det låter helt enkelt som att man har uppfattat reglerna olika. Förmodligen så är det tjänstemännen på regeringskansliet som har en annan uppfattning än Radiotjänst, och sen får vi se vem som har rätt, säger han.

Ohly: "Monumental klantighet"

Även Vänsterpartiets Lars Ohly sitter med i kulturutskottet. Han tycker att det är ett märkligt misstag med tanke på den här regeringens historia och kallar det för "en monumental klantighet".

– Om det var så att man hade minsta tvivel så borde väl Reinfeldt ha betalat bara för att slippa nesan av att stå här med skammen av att eventuellt ha gjort fel, säger han och fortsätter:

– Det handlar om ett par hundra i månaden knappt, och han tjänar väl en 130 000 kronor i månaden, så det ska väl inte vara några stora problem, säger han.

"Pinsamt för regeringen och Reinfeldt"

Lars Ohly menar att det nu blir intressant att höra vilken av sidornas tolkning som gäller.

– Men spontant kan jag säga att av det jag känner till om Radiotjänsts uppdrag, och den lagstiftning som gäller, så är deras tolkning definitivt mycket mer rimlig än vad regeringskansliets är, säger han.

Han tycker det är märkligt av regeringskansliet att ens ifrågasätta Radiotjänst.

– Det är väl bara att betala. Det här är pinsamt för regeringen, det är pinsamt för Reinfeldt, och det är en situation som han aldrig borde ha satt sig i, säger han.

– Jag tror inte att Reinfeldt har försökt smita undan av girighet, utan jag tror verkligen att han haft usla rådgivare. Men jag tycker att det är konstigt att han inte har funderat över det orimliga i resonemanget, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag