Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statsministerns besked – efter Erdogans kravlista

Magdalena Andersson mötte pressen i samband med Nato-mötet i Madrid där hon bland annat svarade på frågor om turkiets krav på att Sverige ska utvisa 33 personer.
Magdalena Andersson i Madrid på onsdagen.
Foto: PAUL WHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Magdalena Andersson, S.
Foto: J.J. GUILLEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

MADRID. Statsminister Magdalena Andersson väntar på Turkiets bevis när det gäller de 33 personer som president Erdogan vill ha utlämnade. 

– Är det sån information, som naturligtvis också granskas av svenska myndigheter, som gör att de här personerna enligt svensk lagstiftning ska utvisas så kommer det naturligtvis att ske, säger hon till Expressen när hon anländer till Natotoppmötet i Madrid på onsdagseftermiddagen. 

På onsdagseftermiddagen bjöds Sverige och Finland officiellt in till alliansen.

När Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö kom till toppmötet i Madrid på onsdagseftermiddagen hade medlemsländernas stats- och regeringschefer redan suttit i möten i fyra timmar. 

Det var en glad statsminister som talade om den historiska överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet, som skrevs under på tisdagskvällen. 

På onsdagseftermiddagen kom så beskedet:  Sverige och Finland bjöds officiellt in till alliansen. 

Men glädjen blev snabbt till allvar när Turkiets terrorlista hamnade i fokus. 

Turkiets krav: 21 personer från Sverige

Bara någon timme innan Magdalena Andersson anlände med sina medarbetare till möteslokalen nära Madrids flygplats publicerade nyhetsbyrån AFP uppgifter om att Turkiet kräver att 33 misstänkta terrorister ska utlämnas, 21 personer från Sverige och 12 personer från Finland. 

Detta bekräftades samtidigt av Turkiets justitieminister Bekir Bozdag:

– Vi söker utlämning av terrorister från de berörda länderna enligt ramverket från den nya överenskommelsen, sa han till tv-kanalen NTV. 

Samtidigt återstår mycket innan Sverige och Finland är fullvärdiga medlemmar i Nato. Turkiets parlament måste också godkänna detta och det finns därför farhågor om att president Erdogan ska fortsätta pressa de nordiska regeringarna. 

När Expressen frågar Magdalena Andersson om detta blir svaret: 

– Vi har ju nu kommit till den här överenskommelsen efter långa och svåra diskussioner och vi kommer naturligtvis från svensk sida leva med den överenskommelsen, men det innebär inte på något sätt att vi inte kommer att följa den svenska lagstiftningen och det tycker jag också är ett viktigt budskap för dem som är oroliga för till exempel utvisningar. 

– Vi utvisar aldrig svenska medborgare, vi följer svensk lagstiftning och internationell rätt. Ägnar man sig inte åt terrorismverksamhet behöver man inte vara orolig. 

Så det är inte givet att de här 33 personerna på Turkiets lista faktiskt kommer att lämnas ut?

– Det handlar ju helt om vad Turkiet har för information kring de personerna. Men är det sådan information, som naturligtvis också granskas av svenska myndigheter, som gör att de här personerna enligt svensk lagstiftning ska utvisas så kommer det naturligtvis att ske, säger hon. 

Göran Greider om Nato-uppgörelsen: ”En sorgens dag”

Chefredaktören för socialdemokratiske Dala Demokraten Göran Greider, varnar för att ett svenskt Nato-medlemskap kan innebära att svenska vapen används mot kurder i norra Syrien.

Stoltenberg: ”Det här är ett bra avtal för Sverige”

Generalsekreteraren kommenterade avtalet mellan Turkiet och Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.