Löfven: Donald Trump gav Sverige beröm

Statsminister Stefan Löfven i fält under militärövningen Aurora 17.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
En av de mobila enheterna vid militärövningen.
Foto: Försvarsmakten
Donald Trump berömde Sverige, enligt Stefam Löfven.
Foto: CHRIS O'MEARA / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven träffade
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist besökte onsdagens skarpskjutning under slutskedet av försvarsövningen Aurora.

Då avslöjade statsministern att han erbjudit USA hjälp i konflikten med Nordkorea – och inkasserat beröm av president Trump.

– Han berömde Sverige. Det var ett positivt, vänligt möte, säger Löfven enligt Aftonbladet.

Statsministern svarade på frågor i samband med försvarsövningen. Han berättade bland annat om mötet med Donald Trump i förra veckan.

Stefan Löfven framförde där att Sverige kan ställa upp för USA i den besvärliga situationen med Nordkorea.

– Sedan sade jag också att det är det något Sverige kan bidra med, vad det gäller kanaler, forum eller dialog med Nordkorea, så är vi beredda att göra det, säger Löfven till Aftonbladet. 

Den amerikanske presidenten var enligt vad statsministern uppger för tidningen mycket välvilligt inställd till Sverige.

– Han berömde Sverige, han sa att det går väldigt bra för Sverige. Ja, sa jag, "det går väldigt bra för Sverige", vilket det ju gör i ekonomiskt hänseende.

Övningen inte långt från olycksplats

Onsdagens skjutövning ägde rum i Trosa i Södermanland, inte långt från platsen där tre personer skadades, varav en allvarligt, vid kollisionen på tisdagen mellan ett persontåg och en stridsvagn som tillhörde övningen.

Trots det hölls olyckan skjutövningen på onsdagen som planerat.

– Det är Försvarsmaktens beslut och det har att göra med att det inte var några livshotande skador, även om de var allvarliga, i samband med olyckan, säger Stefan Löfven till Expressens reporter Nicole Amiri Fältlöv efter övningen.

Utöver statsministern närvarande bland andra försvarsminister Peter Hultqvist, försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall och övningsledaren för Aurora 17, generalmajor Bengt Andersson vid skjutövningen.


Försvarsminister Peter Hultqvist och statsministern pratar med trupperna under onsdgens skarpa skjutövning.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister säger att jättesatsningen Aurora 17, den största militärövningen i Sverige på 20 år, är viktig för vår försvarsförmåga.

– Vi har gjort den största satsningen på försvaret på många år. Det är klart att det är viktigt när vi tillför personal och materiel och det övas också. Övning ger färdighet, poängterar Löfven.

Försvarsministern: Glad att ingen strök med

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, beklagar att tre personer skadades vid tågkollisionen, men överlåter åt polis och haverikommission att utreda orsaken.

– Jag är glad att ingen fick sätta livet till, säger försvarsministern och fortsätter:

– Men vi kan inte ha olyckor som kriterier för att vi inte ska kunna öva. Det är viktigt för Sverige att vi har den här typen av övningar, det bidrar direkt till att öka den militära förmågan.

Vad är viktigast med Aurora 17?

– Det sänder den säkerhetspolitiska signalen att vi är beredda att försvara Sverige samtidigt som vi är beredda att samarbeta med andra länder, vilket det internationella deltagandet i den här övningen visar.


https://twitter.com/Forsvarsmakten/status/912968810226962432

Hur närgångna har ryssarna varit under Aurora?

– Jag har ingen anledning att kommentera andra länders aktivitet. Men vi har genomfört den här övningen på ett bra sätt, där olika insatser fungerat bra, säger Peter Hultqvist.


Över 20 000 män och kvinnor har deltagit i Aurora 17. Om tre år är det dags för en ny storövning, då deltar även civilförsvaret, enligt Peter Hultqvist, försvarsminister.
Foto: MATTIAS NURMELA / FÖRSVARSMAKTEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.