Statsministern lurade kungen inför jultalet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KUNGEN VISSTE INGET. Enligt regeringsformen ska statschefen hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern – så blev det inte med nyvalet.
Foto: David Sica

Redan dagen före julafton var regeringen och allianspartierna överens om att det hemliga avtalet, den så kallade decemberöverenskommelsen, skulle avslöjas på en presskonferens den 27 december.

Men statsminister Stefan Löfven, som i dag landar med regeringsflygplanet i Brasilien, struntade i att informera kungen, kan Expressen i dag avslöja.

Carl XVI Gustaf lurades därför att spekulera kring ett "extra val i mars" i sitt jultal – trots att han, enligt regeringsformen, "ska hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern."

På eftermiddagen den 23 december var partierna överens om att det skulle hållas en gemensam presskonferens efter julhelgen, den 27 december, bekräftar flera uppgiftslämnare för Expressen.

Då var huvuddragen i decemberöverenskommelsen – uppgörelsen mellan regeringspartierna och alliansen – klara och det enda som egentligen återstod var partiledarnas möte på S-kansliet i riksdagen, där det skulle bestämmas vem som skulle säga vad på presskonferensen.

"Det var ingen tvekan"

– Formuleringarna i överenskommelsen hade bollats fram och tillbaka, och det var ingen tvekan om att Löfven skulle dra tillbaka beskedet om extravalet, säger en uppgiftslämnare som var med och planerade presskonferensen.

Först två dagar senare skulle kungen traditionsenligt hålla sitt jultal i Sveriges radio och i Sveriges Television. Men partiledarna struntade i att informera honom – trots att det tydligt framgår av regeringsformen, kapitel 5, paragraf 3, att "statschefen ska hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern".

Klockan 8.52 den 27 december kunde Expressen avslöja på nätet att regeringen gjort upp med allianspartierna – och att extravalet ställts in.

Samma morgon fick kungen veta.

– Hovet informerades när överenskommelsen var klar, innan det offentliggjordes för allmänheten. På morgonen den 27:e, bekräftar statsministerns pressekreterare Erik Nises.

När Carl XVI Gustaf höll sitt jultal till svenska folket visste han därför ingenting om de hemliga förhandlingarna som i praktiken redan avslutats.

Landar i Brasilien

Kungen spekulerade därför - felaktigt - i att "vi kanske ska ha ett extra val i mars".

Han konstaterade samtidigt att "den parlamentariska framtiden kan te sig osäker" - och sa:

- Det är min förhoppning och övertygelse att denna ovanliga situation kommer att lösa sig till det bästa för Sverige.

Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren har hovet och därmed statschefen informerats enligt reglerna på "ett korrekt sätt".

- Kungens tal sändes på juldagen, det vill säga innan uppgörelsen, säger hon.

Men då hade förhandlingarna mellan regeringen och allianspartierna pågått i tio dygn och datum för presskonferensen var alltså redan bestämt.

Statsminister Stefan Löfven landar i dag med regeringsflygplanet i Brasilien. Under förmiddagen har han möte med Brasiliens expresident Luiz "Lula" Da Silva och i eftermiddag närvarar han vid nyvalda Dilma Rousseffs installationsceremoni i huvudstaden Brasilia.

Löfven ville i går inte kommentera den uteblivna informationen till kungen.

Regeringsformen

5 kap 3 paragrafen:

Statschefen ska hållas underrättad om rikets angelägenheter av statsministern. När det behövs sammanträder regeringen i konselj under statschefens ordförandeskap. Innan statschefen reser utomlands ska han eller hon samråda med statsministern.

FAKTA

SÅ SA KUNGEN I SITT JULTAL PÅ JULDAGEN

I år har det varit val till Europaparlamentet, riksdag, landsting och kommuner. Det har betytt förändringar i styret av vårt land - som det ska vara i den demokrati som är Sverige. Nu är vi dock i ett läge där den parlamentariska framtiden kan te sig osäker och vi kanske ska ha ett extra val i mars. Det är min förhoppning och övertygelse att denna ovanliga situation kommer att lösa sig till det bästa för Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.