Statsministern backar Ygemans kritiserade ord

Menar att det inte är bra när majoriteten är utomeuropeiskt födda
Magdalena Andersson backar Ygemans kritiserade ord.
Foto: MATS ENGFORS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hon säger sig vara emot området där boende till majoritet har utomnordiskt ursprung.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
När Ygeman sa det samma fick han mycket kritik.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att hon är emot områden med utomnordisk majoritet.

– Det är inget konstigt alls att vi vill ha blandade områden, säger hon till Aftonbladet.

Därmed backar hon integrationsminister Anders Ygemans kritiserade uttalande i DN tidigare i veckan.

I intervjun med Aftonbladet kommenterar statsministern den kritik som riktats mot Anders Ygeman (S) från flera håll. I DN-intervjun sa Ygeman att han vill se tydligare kriterier i klassningen av utsatta områden och att andelen boende med utomnordisk härkomst skulle kunna vara ett av dem. Han sa att det finns en ”etnisk dimension” av segregationen och att Sverige har misslyckats med att bryta den. 

– Jag tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung, sa integrationsministern till DN.

På Aftonbladets fråga om färre utomnordiskt födda i utsatta områden skulle kunna bidra till minskade skjutningar i gängmiljö, svarar Andersson:

– Det skulle kunna bidra till att minska segregationen. Och att alla som bor i Sverige också känner att man är en del av Sverige, ser sina föräldrar gå till jobbet. Det är på så sätt som vi också kan göra att ungdomar inte dras in i kriminalitet, säger Magdalena Andersson till tidningen.

På frågan om det behövs fler regler för att se till att majoriteten har nordiskt ursprung svarar statsministern att ”det får man naturligtvis diskutera”.

Kritik från C, V och MP

Kritiken mot Ygemans resonemang har kommit från flera håll och av flera partier. Centerpartiet har kallat det för en ”farlig och beklaglig väg” att gå. Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, har kallat uttalandet rasistiskt medan Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi kallade det för ”horribelt”.

Stenevi säger så här till Expressen TV om statsministerns besked:

– Segregation är en klassfråga och inte en fråga om etnicitet. Om vi ska kunna bryta segregationen måste fokus ligga på att lyfta människor ur fattigdom och ge alla barn en riktig utbildning.

Hon utvecklar:

– För den som är ny i Sverige är inte poängen om grannen bredvid har jobb och pratar svenska är född i Iran eller Sverige. Den här nya retoriken som sossarna har och som även statsministern tar efter, den leder helt fel för den kommer ge fel svar på de frågor som ställs, säger Märta Stenevi.

Vill ta efter dansk modell

Bakgrunden till Anders Ygemans förslag är att han vill ta efter den danska modellen där man låter personer med jobb eller utbildning gå före i bostadskön i utsatta områden. Danska myndigheter har även genomfört rivningar, renoveringar och utförsäljningar av allmännyttiga bostäder för att minska andelen ”icke västliga” boende i olika områden.

Expressen har varit i kontakt med Magdalena Anderssons presstalesperson Darina Agha.

– Jag hänvisar till hennes intervju i Aftonbladet. Det hon säger där är det som gäller, säger Darina Agha.


Stenevis kritik mot S ord om ”områden med utomnordisk majoritet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.