Bråket mellan Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kulminerade i samband med Nordiska rådets möte i Helsingfors för drygt två veckor sedan, erfar Expressen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNBråket mellan Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kulminerade i samband med Nordiska rådets möte i Helsingfors för drygt två veckor sedan, erfar Expressen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bråket mellan Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kulminerade i samband med Nordiska rådets möte i Helsingfors för drygt två veckor sedan, erfar Expressen.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen på plats i Göteborg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNDanmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen på plats i Göteborg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen på plats i Göteborg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsministerbråk i kulisserna på EU-mötet

Publicerad

GÖTEBORG. Toppmötet i Göteborg skakades av en allvarlig konflikt mellan Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Inför en viktig omröstning i Bryssel på måndag kritiserar danska regeringskällor den svenske statsministern för att inte stå upp för det nordiska samarbetet. 

Löfven vägrar lova danskarna sitt stöd. 

Bråket mellan Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kulminerade i samband med Nordiska rådets möte i Helsingfors för drygt två veckor sedan, erfar Expressen. 

Statsministrarna möttes då för att diskutera tävlingen om vem som ska få EU:s läkemedelsmyndighet, EMA – en viktig myndighet som ansvarar för att 500 miljoner medborgare i unionen har tillgång till säkra läkemedel.

Statsminister Stefan Lövfen anländer till Eriksbergshallen i Göteborg inför EU:s toppmöte.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige och Danmark tävlar 

Både Sverige och Danmark har ansökt om att få ta över myndigheten när britterna lämnar unionen. Men de är inte ensamma. Ytterligare 17 av EU:s medlemsländer har anmält intresse.

Myndigheten har 900 anställda och tar emot 40 000 expertbesök varje år, vilket betyder både pengar och prestige. 

På måndag ska EU-ministrarna fatta beslut och själva omröstningen sker i tre omgångar. I den första rundan ska medlemsländerna välja ut tre favoriter var och de med flest röster går då vidare till en andra omgång.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ville på mötet med Löfven i Helsingfors att de skulle lova att rösta på varandra om bara det ena landet går vidare till andra omgången. Men ett sådant löfte vägrade Stefan Löfven att ge, enligt Expressens källor, vilket chockade den danske statsministern. 

Regeringskällor: "Häpnadsväckande"

Enligt danska regeringskällor är det "häpnadsväckande" att den svenske statsministern på det här sättet "sviker det nordiska samarbetet" – och södra Sverige. 

Region Skåne valde tidigare i höstas att öppet stödja Danmarks ansökan, vilket då väckte starka känslor i regeringskansliet i Stockholm. 

Om läkemedelsmyndigheten placeras i Danmark väntas många positiva effekter för Skåne.

Det spekuleras nu i Danmark i att Stefan Löfven redan gett motsvarande löfte till en annan regeringschef – Frankrikes Emmanuel Macron. 

– Han vill sola sig i den franske presidentens glans. Men vad får Sverige egentligen ut av det? frågar sig en källa nära den danske statsministern. 

När toppmötet på Hisingen i Göteborg avslutades på fredagskvällen åkte Stefan Löfven och Emmanuel Macron vidare till Volvos fabrik för ett studiebesök.  

Då satt Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen redan på planet hem. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag