Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statsministerbråk i kulisserna på EU-mötet

Bråket mellan Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kulminerade i samband med Nordiska rådets möte i Helsingfors för drygt två veckor sedan, erfar Expressen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen på plats i Göteborg.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Toppmötet i Göteborg skakades av en allvarlig konflikt mellan Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Inför en viktig omröstning i Bryssel på måndag kritiserar danska regeringskällor den svenske statsministern för att inte stå upp för det nordiska samarbetet. 

Löfven vägrar lova danskarna sitt stöd. 

Bråket mellan Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kulminerade i samband med Nordiska rådets möte i Helsingfors för drygt två veckor sedan, erfar Expressen. 

Statsministrarna möttes då för att diskutera tävlingen om vem som ska få EU:s läkemedelsmyndighet, EMA – en viktig myndighet som ansvarar för att 500 miljoner medborgare i unionen har tillgång till säkra läkemedel.

Statsminister Stefan Lövfen anländer till Eriksbergshallen i Göteborg inför EU:s toppmöte.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige och Danmark tävlar 

Både Sverige och Danmark har ansökt om att få ta över myndigheten när britterna lämnar unionen. Men de är inte ensamma. Ytterligare 17 av EU:s medlemsländer har anmält intresse.

Myndigheten har 900 anställda och tar emot 40 000 expertbesök varje år, vilket betyder både pengar och prestige. 

På måndag ska EU-ministrarna fatta beslut och själva omröstningen sker i tre omgångar. I den första rundan ska medlemsländerna välja ut tre favoriter var och de med flest röster går då vidare till en andra omgång.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ville på mötet med Löfven i Helsingfors att de skulle lova att rösta på varandra om bara det ena landet går vidare till andra omgången. Men ett sådant löfte vägrade Stefan Löfven att ge, enligt Expressens källor, vilket chockade den danske statsministern. 

Regeringskällor: "Häpnadsväckande"

Enligt danska regeringskällor är det "häpnadsväckande" att den svenske statsministern på det här sättet "sviker det nordiska samarbetet" – och södra Sverige. 

Region Skåne valde tidigare i höstas att öppet stödja Danmarks ansökan, vilket då väckte starka känslor i regeringskansliet i Stockholm. 

Om läkemedelsmyndigheten placeras i Danmark väntas många positiva effekter för Skåne.

Det spekuleras nu i Danmark i att Stefan Löfven redan gett motsvarande löfte till en annan regeringschef – Frankrikes Emmanuel Macron. 

– Han vill sola sig i den franske presidentens glans. Men vad får Sverige egentligen ut av det? frågar sig en källa nära den danske statsministern. 

När toppmötet på Hisingen i Göteborg avslutades på fredagskvällen åkte Stefan Löfven och Emmanuel Macron vidare till Volvos fabrik för ett studiebesök.  

Då satt Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen redan på planet hem. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.