Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani
Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani

Statsminister varnar: Behäftat med stor fara

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven, S, är mycket tydlig i sin varning till framtida inkräktare.

- Sveriges gränser ska respekteras. Beskedet till den som eventuellt tänker sig att göra någon operation i framtiden att det är behäftat med stor fara, säger han till Expressen.se.

Statsministern inledde under fredagsförmiddagen presskonferensen på Rosenbad tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist, S, och ÖB Sverker Göranson. Stefan Löfven kallade Försvarsmaktens bekräftelse för ”ett allvarligt besked”.

Men vilken nationalitet det rör sig om har försvaret inte kunnat bekräfta.

- Någon har varit inne på svenskt territorialvatten och det är fullständigt oacceptabelt, säger han Expressen.se.

ÖB sa efter presskonferensen att inkräktare på svenskt territorialvatten ska föregripas med fem varningsskott och därefter verkanseld.

Varnar för framtiden

Rör det sig om svenskt inre vatten är det direkt verkanseld som gäller. Under insatsen i oktober sköt man inte.

- För att komma till den punkten måste ett antal saker vara bekräftade när det gäller måldata. Det har inte förelegat den situationen, alltså har man inte kunnat gå till vapenverkan, säger ÖB Sverker Göranson.

Men statsminister Stefan Löfven var efter presskonferensen mycket tydlig med vad som väntar en eventuell inkräktare i framtiden.

- Beskedet till den som eventuellt tänker sig att göra någon operation i framtiden att det är behäftat med stor fara, säger han till Expressen.se.

Försvarets bekräftelse av undervattensaktiviteten öppnar nu för förändringar inom försvaret, enligt Stefan Löfven.

- Vi kommer att höja vår förmåga att identifiera den här typen av farkoster och vi kommer inte att tveka att ta till de medel som behövs för att mota den här typen av operationer, säger han till Expressen.se.

Avviserar höjning av budget

På frågan om det kan bli aktuellt att ytterligare öka försvarsbudgeten svarade Löfven att regeringen redan aviserat en höjning i försvarsbudgeten men att försvarsministern nu ser över vad som ska göras och inom vilka områden. Sveriges incidentberedskap ska också höjas.

- Försvarsministern arbetar nu med hur den förstärkningen ska göras och vilka delar av försvaret. Vi vet redan att det behövs materielförstärkning, personalförstärkning och vi har redan sagt att uppmärksamheten i Östersjön måste öka, säger han.

Vilka andra åtgärder kan komma att bli aktuella från dig som statsminister?

- Det vi nu har fattar beslut om är att vi ska ha ett säkerhetsråd lett av statsministern i vilket också vice statsministern ska ingå liksom utrikes- försvars- och inrikesminister. Därutöver statsråd som vid olika behov kan komma att ingå, säger han.

Syftet är att koordinera information – till exempel underrättelsekällor – för att senare, eventuella behov kunna fatta så bra beslut som möjligt.

Har Sverige haft tillräckliga resurser under den här underrättelsejakten?

- Man ska veta att det är en oerhört svår operation att hitta farkoster under vatten. Sveriges kustlinje är lika lång som USA:s östkust. Det är en väldigt svår operation och det har inte skett på många decennier. Man ska ha respekt för svårigheten. Det vi nu gör är att diskutera hur vi kan förbättra den förmågan ytterligare att kunna identifiera och slå mot den här typen av operationer, säger statsministern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag