Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsminister Stefan Löfven håller tal i FN

Stefan Löfven talade under dagen för FN:s generalförsamling.Foto: Axel Öberg
Han pratade bland annat om vikten av att respektera folkrätten.Foto: Axel Öberg

På onsdagen talade statsminister Stefan Löfven vid debatten i FN:s generalförsamling i New York.

Efteråt kommenterade han Rysslands flyganfall i Syrien för Expressen:

– Man måste alltid tänka på folkrätten och respektera folkrätten när man agerar men jag har för lite information om den exakta operationen. Men det måste vara hela världssamfundets utgångspunkt – respektera folkrätten, säger Stefan Löfven.

Under onsdagen håller 37 ledare från FN:s medlemsnationer tal under den pågående allmänna debatten i FN:s generalförsamling i New York som inleddes på måndagen.

Statsminister Stefan Löfven var en av dem som höll sitt anförande. Han inledde sitt tal med att citera Dag Hammarskjöld.

– För 60 år sedan sa FN:s generalsekreterare Dag Hammarsköld sa de här simpla orden som summerar vårt uppdrag här i dag, säger Stefan Löfven.

Han citerade därefter Hammarskjölds tankar om att "vi måste tjäna världen för att tjäna våra nationer och tjäna våra nationer genom att tjäna vår värld".

– Nu mer än någonsin ska vi minnas hans ord så att solidariteten lever vidare.

Löfven: "Måste behandla de som flyr värdigt"

Han tog sedan upp flyktingsituationen.

– Alla ledare i världen måste samlas för att säkra att de som flyr från krig blir behandlade på ett säkert, välordnat och värdigt sätt.

Han säger också under talet att alla som söker asyl måste behandlas med humanitet, solidaritet och delat ansvar.

– Sverige kommer att göra sin del. Vi är den största nation som per capita tar emot asylsökande i Europa och vi ökar våra bidrag till UNHCR, säger han och påpekar att FN:s flyktingorgan är i stort behov av fler resurser.

– Det här är inget ett land eller en kontinent kan tackla på egen hand.

Löfven säger i talet att det är tid för alla att tillsammans förändra och lösa krisen.

– Det är vår plikt för våra nationer och vår värld.

Talade om Syrien

Under talet fokuserade även Löfven på kriget i Syren och pekade på att de krigsbrott och brott mot mänskligheten inte kan tolereras.

– Sverige stöder försöken att säkra humanitärt bistånd för det syriska folket.

Talade om fredsbevarande

I talet säger också Löfven att andra konflikter inte kan glömmas bort. Han pekade också på att Sverige erkänt staten Palestina.

– Ett sju år gammalt barn i Gaza har redan levt genom tre krig. Fredsförhandlingar måste genomföras så att staten Israel kan leva bredvid en demokratisk och livskraftig palestinsk stat.

Löfven tog också upp att för att bevara freden måste världens vapen bekämpas, han nämnde kärnvapen och biologiska och kemiska vapen men pekade också på att skjutvapen måste bekämpas.

Talade om klimatförändring

– Om fred är mer än frånvaro av krig, är fredsbyggande mer än direkt förebyggande av militära konflikter, sa Löfven och tog vidare upp andra aspekter som kan hota freden.

– Klimatförändringar kan öka konflikter och hota fred liksom våra chanser att uppnå alla våra hållbarhets- och utvecklingsmål.

Han menar att man därför måste arbeta för låga koldioxidutsläpp och för att skydda ekosystemet både på land och i havet.

– Det här är inte ett val, säger han och menar att det i stället är en förutsättning för överlevnad.

Uppmärksammade kvinnors rättigheter

Löfven riktade också uppmärksamhet mot kvinnors situation i världen som utesluts från makt, allmän debatt, arbete och utbildning.

– Allt detta är en global skamfläck, sa han och menade att det är hög tid att en gång för alla göra sig av med strukturer som diskriminerar kvinnor.

Efter talet sammanfattade Stefan Löfven dagarna i New York för Expressen:

– De här dagarna har visat både på världssamfundets brister och möjligheter. Fokus har för vår del legat på att låsa upp de låsningarna som inneburit att kriget i Syrien snart har pågått i fem år. Vi måste stoppa blodbadet och alla vet att a-Assad-regimen inte är lösningen, utan en del av problemet, och problemet måste lösas, säger han för att fortsätta:

– Det är i Sverige mer påtagligt än någonsin att det som händer i världen anger oss. Det går inte att separera utrikespolitik och inrikespolitik, båda delarna måste göras parallellt.

Efter talet kommenterade han också Rysslands flyganfall.

– Man måste alltid tänka på folkrätten och respektera folkrätten när man agerar men jag har för lite information om den exakta operationen. Men det måste vara hela världssamfundets utgångspunkt – respektera folkrätten, säger Stefan Löfven.

Hela Stefan Löfvens tal går att se ovan.

FN:s generalförsamling samlas varje år i september. Årets generalförsamling är den 70:e.

När debatten inleddes på måndagen höll bland andra USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.