Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statskupp i Sao Tomé

Regeringen i Sao Tomé och Principe har störtats i en militärkupp. Premiärministern i den lilla önationen utanför Afrikas västkust, Maria das Neves, har gripits och vårdas på sjukhus efter skottlossning vid hennes hem.
Flera andra ministrar uppges också ha gripits och en stund hördes granatexplosioner och automateld kring presidentpalatset. Presidenten själv, Fradique de Menezes, befann sig i grannlandet Nigeria på onsdagen. - Jag hade en kort kontakt i morse med en anställd i Sao Tomé, som bor nära presidentpalatset. Han hade hört skottlossning, säger Hans Ryding vid det svenska företaget Bahnhof Internet till TT. Företaget administrerar landets internetdomän, och utbildar dess invånare i IT-teknik. Efter den första kontakten bröts alla telefon- och internetförbindelser till Sao Tomé, även landets radio och tv-stationer är nedsläckta, uppger Ryding. Flottbas Enligt den portugisiska nyhetsbyrån Lusa leds kuppen av major Fernando Pereira, chef för Sao Tomés militära utbildningscentrum. De senaste månaderna har spänningarna i den utfattiga önationen ökat om hur oljefyndigheterna ska utvinnas. Världens största oljebolag, Exxon Mobil och Royal Dutch-Shell, konkurrerar om att få kontrakt för att utvinna oljereserverna, som kan uppgå till miljontals oljefat. Enligt portugisisk tv var situationen lugn och soldater patrullerade gatorna på förmiddagen. - Det finns motsättningar i Sao Tomé om de avsevärda oljefynd som nyligen gjorts där. USA har börjat visa intresse för landet och vill bygga en flottbas - och det finns ett folkligt missnöje med det. - USA har en sändare för radiostationen Voice of America i landet, och ofta stor flottnärvaro i hela regionen, säger Hans Ryding. Förvirring En viss förvirring rådde i Sao Tomé och Principe, eftersom militären inte har meddelat i vilket syfte kuppen genomfördes eller vilka de nya makthavarna är. - Det finns ständiga spänningar i landet och det har funnits missnöje hos militären sedan presidenten i höstas självsvåldigt företog utnämningar i militärledningen, det vill säga utan att ta hänsyn till militärhierarkin. Men militären har inte spelat en stor roll i landet hittills, säger Roger Gartoft, som var ambassadör i Angola med ansvar även för Sao Tomé och Principe till april i år. - De politiska familjerna i landet är ingifta med varandra och har konkurrerande maktambitioner, och presidenten är inte populär i det politiska etablissemanget. Till det kommer att landet står inför en stor ekonomisk omvälvning sedan man börjat borra efter olja, säger Gartoft som befinner sig i Stockholm. Troligtvis befinner sig inga svenskar i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.