Statsepidemiologens hostattack – rakt i händerna

Här hostar Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell rakt i händerna – följer inte det egna rådet.
Johanna Sandwall, Socialstyrelsen, Anneli Bergholm Söder, MSB och Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten under en pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB med anledning av virusläget.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndighetens riktlinjer i dessa coronatider är tydliga: 

”Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.”

Något Anders Tegnell, som arbetar där som statsepidemiolog, missar mitt under en presskonferens. 

Klippet från presskonferensen sprids som ett virus i cyberrymden. 

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, höll tillsammans med ytterligare två myndigheter på onsdagen en presskonferens för att informera om hur coronaläget ser ut just nu.

Tegnell delade podiet med Johanna Sandwall från Socialstyrelsen och Anneli Bergholm Söder från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Precis när Sandwall förklarade: ”Det vi ger råd om...” vände sig Tegnell bort från henne och hostade – i båda nävarna som han hade höjt till munnen.

Många kommentarer på sociala medier

Något som fått många på sociala medier att både höja på ögonbrynen, rynka på näsan och två sina händer.

Alexandra Bosnjakovic i Solna skriver:

”Precis därför man inte sätter sig i planet om piloten luktar alkohol, oavsett hur bra utbildning hen har. Tyvärr är förtroendet inte på topp här heller.”

Marie Orselius Sjöholm i Sundbyberg konstaterar:

”Man vill gråta, det borde sitta i ryggmärgen på honom att han nyser i armvecket.”

Jon Sundelin i Sigtuna påpekar:

”För säkerhets skull så använder han båda händerna för att inte riskera att 'missa' smittspridningen till andra.”

Själv tycker inte Anders Tegnell att klippet är något vidare roligt: 

– Det är en hat- och mobbningskampanj i sociala medier mot mig just nu som jag tycker är väldigt otrevlig, säger han till Aftonbladet.

Så här ska du göra, Anders Tegnell

Och för att Anders Tegnell i fortsättningen inte ska begå samma miss upprepar vi här en del av de råd som Folkhälsomyndigheten ger på sin hemsida under rubriken God handhygien – undvik att bli smittad och smitta andra:

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer och andra ytor som till exempel dörrhandtag. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten.

Tvätta alltid händerna före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket

När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Stanna hemma när du är sjuk

Stanna hemma när du är sjuk. På så sätt undviker du att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.Läkaren: Så känns det att ha Corona

Infektionsöverläkare Björn Olsen om hur det är att drabbas av Covid-19.

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Dagens största nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.