Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statliga stiftelsen festade upp miljoner

FESTPLATS. Stiftelsen för strategisk forskning firade sitt 15-årsjubileum med en jättebankett i Blå hallen i Stockholms stadshus. "Galamiddagen var inspirerad av Nobelfesten", skriver DN. Festfxaren Micael Bindefeld arrangerade och notan gick på över två miljoner. Bilden är från Nobelfesten. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Claudio Brescani/Scanpix, Gunilla Sikström

En statlig forskningsstiftelse har betalat 9,3 miljoner kronor till festfixaren Micael Bindefeld under tre år.

Stiftelsen har struntat i lagen om offentlig upphandling och inte haft kontroll på utgifterna, skriver Dagens Nyheter.

- Vi var inte medvetna om att lagen om upphandling gäller stiftelser, säger Lars Rask, stiftelsens vd, till Expressen.

Fler representationsskandaler

Tillväxtverket

Generaldirektör Christina Lugnet tvingades avgå sedan det avslöjats att Tillväxtverket gett ut 16,5 miljoner kronor på konferenser och interna utbildningar under ett och ett halvt år. Det rör sig bland annat om en stor bankett på Grand Hôtel, vistelser på slott och herrgårdar samt spa.

Vinnova

Statliga myndigheten Vinnova lägger skattepengar på vinprovning och lyxmiddagar. Vinnova med 200 anställda spenderade 450 000 kronor på intern representation och 2,8 miljoner på interna konferenser, bland annat choklad­provningar och middag på Grand Hôtel i Stockholm.

Näringsdepartementet

Näringsminister Annie Lööf (C) och hennes politiska stab åt för ­skattepengar på restaurang i somras. Notan på 22 000 kronor gick till ­departementet fast det var ett internt C-möte. När det hela avslöjades ­skickades notan till Centerpartiet i stället.

Litar du på att skattepengarna går dit de ska?

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) stödjer forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin. Den betalar årligen ut 550 miljoner kronor i bidrag till olika forskningsprojekt.

I en artikel av Mattias Carlsson uppger Dagens Nyheter att SSF gett ut miljontals kronor på vad tidningen kallar "fester och oklara pr-projekt" de senaste åren.

Miljoner till festfixare

SSF anlitar festfixaren Micael Bindefeld sedan 2009 och har betalat ut sammanlagt 9,38 miljoner kronor till honom, enligt DN.

Bara notan för SSF:s 15-årsfest 2009 gick på två miljoner kronor. Bindefeld arrangerade jubileet som firades med en fest för 500 personer i Blå hallen i Stockholms stadshus - med Lena Philipsson som underhållare.

- Micael Bindefeld är dyr, det är ingen tvekan om det, men han levererar det han ska. Vi hade ingen informationsfunktion då, så vi behövde folk som kunde ersätta det, säger Lars Rask, vd på SSF, till Expressen.

- Problemet med att anlita Bindefeld är att folk tror att det är glamour. Men större delen av pengarna har gått till pr-verksamhet för forskning. Bara en bråkdel till mat och vin.

- Mycket av pengarna har använts för pressbearbetning. För att lansera nya forskare. Bindefeld har lyckats väl med att få in artiklar om dem, främst i lokaltidningar, säger han.

Micael Bindefeld ville inte kommentera uppgifterna i går kväll.

- Återkom i morgon, sade han till Expressen.

Lars Rask förklarar varför SSF inte följde lagen om offentlig upphandling när man ­anlitade Bindefeld.

- Vi var inte medvetna om att lagen gäller stiftelser. Det är klart att det är en miss. Våra revisorer var inte heller klara över det, säger Rask.

- Vi lever i en gråzon. Vi är ingen myndighet. Offentlighetsprincipen står inskriven i våra stadgar, men inte lagen om offentlig upphandling, säger han.

Saknas i bokföringen

DN skriver att specifikationer till fakturorna från pr-firman saknas i stiftelsens bok­föring.

- De borde ha diarieförts. De flesta pappren har vi ordning på, men inte alla, säger Lars Rask till Expressen.

Uppgifterna om SSF:s ­festande kommer strax efter avslöjandena om vidlyftig representation i Tillväxtverket och närings­departementet.

- Det är självklart att pengar inte ska slösas bort på sånt. Men representation är ofta bara toppen på isberget. Det är bara en liten bråkdel av skattepengarna, så det är viktigt med en ordentlig genomsyn av hur skattemedel används, säger Torsten Svenonius, informationschef på Skatte­betalarnas förening.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.